Hypotheek
NOS Nieuws

Rabobank: recordaflossingen hypotheken

Extra aflossen op de hypotheek is erg populair. Klanten van de Rabobank hebben vorig jaar voor een recordbedrag van 4 miljard euro afgelost, bovenop de gebruikelijke maandelijkse aflossing.

Het vooruitzicht dat de schenkingsvrijstelling van 100.000 euro op 1 januari teruggedraaid zou worden naar 52.000 euro zorgde in december voor een ware hausse aan aflossingen. In die maand alleen werd 1 miljard euro afgelost.

In december waren er volgens de Rabobank ook opvallend veel starters die eigen geld meebrachten. De hoogte van de hypotheeksom schommelde in 2014 rond de 103 procent, maar lag in december bij starters rond de 99 procent. De schenkingsvrijstelling speelt ook hier een rol, denkt de Rabobank.

Trend

In 2013 werd er 3,2 miljard euro extra afgelost, vorig jaar was dat dus 25 procent meer. In bijna de helft van de gevallen ging het om bedragen van 50.000 euro of meer. Het gemiddelde afgeloste bedrag is gestegen van 144 miljoen euro in januari 2012 naar 331 miljoen euro in december 2014.

Volgens Theo Harms, manager Hypotheken bij de Rabobank, is ook de lage spaarrente reden om extra af te lossen. "Aflossen is ook een maatschappelijke trend geworden. Een paar jaar geleden was het helemaal niet de gewoonte om af te lossen. Woningeigenaren zien de voordelen van het verlagen van hun hypotheekschuld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl