Hakim Ziyech is dolblij. Hij maakt twee prachtige goals tegen AZ.

Ziyech krult FC Twente naar de halve finales

Een meterslang spandoek in de Grolsch Veste verwoordde het treffend: vanoamd vol d'rop klapper'n. De fans eisten inzet en passie van hun club FC Twente in het bekerduel met AZ. Vooral in de eerste helft kregen ze waar voor hun geld. Twente won volkomen verdiend met 3-0 en plaatste zich bij de laatste vier in de KNVB-beker.

Hoedt

Opvallend in de opstellingen: Twente speelde 4-3-3 en dus niet zoals de laatste weken in het systeem met vijf verdedigers, terwijl bij AZ verdediger Wesley Hoedt zijn opwachting maakte in de basis. Hoedt werd na de transferperikelen met Lazio Roma buiten de ploeg gehouden.

Na een kwartier kreeg Twente de eerste kans van de wedstrijd, maar een schot van Youness Mokhtar werd goed geblokt door Mattias Johansson. Twente voetbalde makkelijker en kwam in de 25ste minuut verdiend op voorsprong. Na een mooie pass van Hakim Ziyech was AZ-verdediger Jeffrey Gouweleeuw zijn directe tegenstander Luc Castaignos even kwijt en de spits profiteerde optimaal.

Nadat Castaignos en verdediger Andreas Bjelland dicht bij de 2-0 waren geweest, lukte het Hakim Ziyech wel om de marge naar twee te tillen. Met zijn 'zwakke' rechtervoet krulde hij de bal op slag van rust achter Esteban.

Apatisch

Het apathisch spelende AZ probeerde in de tweede helft met invaller Aron Jóhannsson in de voorhoede de aansluiting te vinden. Dat lukte in de 57ste minuut bijna toen Jóhannsson knap werd vrijgespeeld, maar hij faalde oog in oog met Twente-keeper Sonny Stevens. En uit de daaropvolgende aanval moest Stevens weer optreden bij een schot van Simon Poulsen.

Slordig uitverdedigen van uitgerekend Hoedt leidde de 3-0 in. Ziyech krulde zijn tweede van de avond erin, nu met zijn favoriete linkervoet. En met Ziyech is meteen de hoofdrolspeler genoemd. Twee prachtige goals en een assist van zijn voeten waren te veel voor een machteloos AZ.