NOS Nieuws

'Vluchtelingen Kobani voorlopig nog niet terug'

IS verdreven uit Kobani

Na 131 dagen strijd is Kobani weer in handen van de Koerden. Samen met het Vrije Syrische leger en met behulp van luchtsteun van de Verenigde Staten wisten ze de strijders van de Islamitische Staat uit de stad aan de Turks-Syrische grens te verdrijven. De tienduizenden Koerdische vluchtelingen willen graag terug naar huis, maar dat zit er voorlopig niet in, zegt NOS correspondent Lucas Waagmeester.

Volgens hem is het nog veel te gevaarlijk voor de vluchtelingen om terug te keren naar Kobani. "In de stad liggen nog overal explosieven. Ook is er nog gevaar voor mortiergranaten van IS, die nog in de buurt zijn. Er is vier maanden lang om ongeveer iedere straat gevochten in Kobani. Het is daarom onmogelijk om er nu zomaar weer te gaan wonen".

Een eilandje in een zee van vijanden

NOS correspondent Lucas Waagmeester

De stad ligt in puin. Er moet eerst een gigantisch wederopbouwproject op gang komen om de stad weer leefbaar te maken. En het is nog maar de vraag of dat mogelijk is omdat de landerijen rondom Kobani met boerderijen nog in handen zijn van IS. Dit is het gebied waar de stad van moet leven. "Kobani is welliswaar een heroverde stad, maar tegelijkertijd een eilandje in een zee van vijanden".

Scheurtjes

Toch is het heroveren van Kobani voor de Koerden heel belangrijk. Kobani ligt zeer na aan het hart van iedere Koerd en daarom is het vooral een symbolische overwinning. Het is goed voor het moreel van de troepen. "Het geeft ook aan dat IS niet onverslaanbaar is. Toen de aanval op Kobani in september begon leken ze onoverwinnelijk. Maar nu lijken er toch scheurtjes in dat beeld te komen door dit soort overwinningen. Maar het was ook een taaie klus waar maandenlange bombardementen van de Amerikanen en een Koerdisch grondleger voor nodig waren. Dat voorspelt niet heel veel goeds voor andere steden die nog in handen zijn van IS".

'Vluchtelingen Kobani voorlopig niet naar huis'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl