Ghana en Zuid-Afrika maakten er af en toe een stevig potje van
NOS Voetbal

Ghana en Algerije door na zinderende avond

André Ayew verwierf vanavond met een rake kopbal de status van volksheld in Ghana. Dankzij zijn late goal won Ghana met 2-1 van Zuid-Afrika en kwalificeerde het zich voor de kwartfinales. Algerije won het andere duel in groep C met 2-0 van Senegal en gaat met Ghana mee naar de volgende ronde.

Nagelbijtend

Op het moment van aftrappen hadden alle vier de ploegen in groep C nog kans op een plaats in de kwartfinales. En een kwartier nadat Senegal - Algerije en Ghana - Zuid-Afrika waren begonnen, stond alles al op zijn kop.

Zuid-Afrika was aanvankelijk het minst kansrijk met slechts één punt en een slecht doelsaldo. Maar juist de Zuid-Afrikanen namen tegen Ghana een 1-0 voorsprong. En op het andere veld kwam koploper Senegal al snel met 1-0 achter tegen Algerije. Het was de opmaat voor een nagelbijtend spannend heen-en-weer kijken tussen beide stadions.

Bij het rustsignaal was de situatie door de 1-0 op beide velden zo dat Algerije en Senegal door zouden gaan. Maar als Zuid-Afrika op 2-0 zou komen, was Senegal alsnog het haasje. Een tweede treffer van Algerije zou zelfs lootjes trekken betekenen tussen Senegal en Zuid-Afrika.

Wachten

Het wachten was dus op goals en nog meer rekenwerk. Hoe langer de doelpunten uitbleven, hoe groter de spanning werd. Zeker bij Ghana - Zuid-Afrika, want die ploegen zouden er dan allebei uitvliegen.

Na ruim zeventig minuten viel de volgende goal: voor Ghana tegen Zuid-Afrika: 1-1. Op zich veranderde er nog niets, maar nu ging Ghana jagen op de tweede treffer die hen in het toernooi kon houden.

Op het andere veld maakte Algerije er 2-0 van tegen Senegal, daar braken dus benauwde momenten aan voor Senegal. En toen kopte André Ayew in de 82ste minuut de 2-1 tegen de touwen voor Ghana. Die goal betekende het verschil tussen uitschakeling en groepswinnaar.

Het was een passend einde van een zinderende avond met Ghana en Algerije als winnaars. Senegal en Zuid-Afrika likken de wonden en kunnen naar huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl