NOS Nieuws

Koninklijk paar en Rutte in Auschwitz

  • ANP
    Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte plaatsen een kaarsje tijdens de herdenkingsdienst in het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz
  • AFP
    Koning Willen-Alexander, koningin Maxima en premier Rutte

Nederland was met een topdelegatie vertegenwoordigd tijdens de herdenking in Auschwitz. Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat het nazi-vernietigingskamp door de Russen werd bevrijd. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte waren namens Nederland aanwezig.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid plaatsten zij een kaars bij de Nederlandstalige plaquette bij het herdenkingsmonument voor de slachtoffers. Meer dan een miljoen mensen vonden de dood in het kamp, onder wie ruim 56.000 Nederlanders.

Premier Rutte sprak na afloop van de plechtigheid van een zeer indrukwekkende bijeenkomst. "De geschiedenis is op deze stil-makende plek tastbaar. Het blijft nauwelijks te bevatten hoe miljoenen onschuldige mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz en andere vernietigingskampen op de meest afschuwelijke wijze zijn vermoord", aldus Rutte.

Taak

Volgens Rutte kregen al die onschuldige slachtoffers vandaag een stem in de verhalen van enkele van de laatste overlevenden. De premier vond dat een indrukwekkend en emotioneel moment. "Aan ons, de latere generaties, de taak om de herinnering levend te houden en pal te blijven staan voor de vrijheid en de menselijke waardigheid", zo zei Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl