Militair Bowe Bergdahl voor zijn uitzending naar Afghanistan
NOS Nieuws

'Vrijgelaten Amerikaanse militair vervolgd voor desertie'

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die vorig jaar werd vrijgelaten door de Taliban, wordt volgens NBC News aangeklaagd voor desertie. Dat baseert zich op basis van bronnen bij Defensie. Die bronnen zouden hebben gezegd dat hij volgende week in staat van beschuldiging gesteld. Het Amerikaanse leger ontkende korte tijd later met klem dat Bergdahl voor desertie wordt vervolgd.

Bergdahl werd in 2009 door de Taliban gevangengenomen in het zuidoosten van Afghanistan. Hij zat daar toen net twee maanden. Vijf jaar later werd hij vrijgelaten, na maandenlange onderhandelingen werd hij geruild voor vijf leden van de Taliban die vastzaten in Guantánamo Bay.

Weggelopen

Er was niet alleen vreugde over zijn vrijlating: sommige militairen noemen hem een verrader. Ze zeggen dat de sergeant hen in de steek liet en zelf is weggelopen. Nadat Bergdahl was vrijgelaten, werden zijn ouders bedreigd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wilde er eerder alleen over kwijt dat Bergdahl inderdaad zijn post in Afghanistan heeft verlaten. Het ministerie zei toen dat onduidelijk was of hij is gedeserteerd.

Bowe Bergdahl ging vlak na zijn vrijlating weer aan de slag bij het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl