Arie Koops vindt niet dat Nederland met een B-ploeg naar Hamar afreist
NOS Schaatsen

Koops ontevreden over opzet 'Hamar'

Directeur sport van de KNSB Arie Koops is niet tevreden over de opzet van de wereldbekerwedstrijd van Hamar. Daar is komend weekeinde bij zowel de mannen als de vrouwen een derde ticket voor de WK allround te verdienen. Voor schaatsers die zich niet meer hoeven te plaatsen voor dat WK (Kramer, Verweij) is de wereldbeker niet langer interessant, zeker met het oog op de WK afstanden die twee weken later gereden worden.

Ook Marrit Leenstra heeft besloten niet naar Noorwegen af te reizen. Zij kiest ervoor om te gaan trainen.

"De ISU plant de wereldbekers in zonder te overleggen met de nationale bonden. Het liefst zou ik zien dat deze kwalificatiewedstrijden worden losgetrokken van de wereldbeker", aldus Koops.

Tot vorig jaar organiseerde de KNSB een skate-off om de laatste deelnemer voor het WK allround te bepalen. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst tijdens een wereldbeker.

Dat sommige schaatsers af en toe individuele keuzes maken, is niet erg.

Arie Koops

Koops pleit voor één toernooi waar alle startplekken voor de WK allround worden verdeeld, dat niet meetelt voor de wereldbeker. Een losse kwalificatieweek voor alle WK's, zoals een Olympisch kwalificatietoernooi voor de Spelen, lijkt hem ook een goede vervanging van de huidige opzet.

Vice-president van de ISU Jan Dijkema verklaart dat de opzet voor dit seizoen en volgend seizoen vast ligt. "Als de KNSB daarna iets wil veranderen kunnen ze bij het congres dat in de zomer van 2016 wordt gehouden een voorstel indienen."

'Geen B-Ploeg’

Door de namen van Sven Kramer en Koen Verweij stond al een streep voor de wereldbeker in Hamar, vandaag voegde ook Leenstra zich bij die groep. Daarmee lijkt het alsof er een B-ploeg naar Noorwegen afreist, maar daar wil Koops niks van weten. "Er rijden nog altijd topschaatsers in Hamar. Kjeld Nuis en Bob de Jong zijn ook namen die veel gewonnen hebben de afgelopen jaren. Dat sommige schaatsers af en toe individuele keuzes maken, is niet erg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl