Oude software heeft vaker beveiligingsproblemen
NOS Nieuws

'Tweederde van Windows-computers slecht beschermd'

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

De Consumentenbond zegt dat twee op drie computers met Windows slecht zijn beschermd tegen kwaadaardige software. De bond trekt de conclusie na onderzoek onder bijna 500 consumenten. De oorzaak van de problemen ligt in verouderde software en onveilige instellingen.

Op zo'n 40 procent van de onderzochte computers stonden oude versies van bijvoorbeeld Java, Adobe Flash en Adobe Reader. In deze oudere versies zitten gaten in de beveiliging, die gedicht zijn in nieuwere versies.

Updaten naar de nieuwste versie van de apps of de apps verwijderen van de computer verhoogt de veiligheid, zegt de Consumentenbond.

Anti-virus

Maar liefst 97 procent van de Windows-computers in het onderzoek beschikt over antivirussoftware, maar dat is niet voldoende voor goede beveiliging: op een kwart van de computers werd kwaadaardige of ongewenste software gevonden.

De bond zegt dat er ook mensen zijn die bepaalde beveiligingsinstellingen afzwakken. Zo beschikt Windows sinds Vista over een functie, waardoor programma's niet zomaar geïnstalleerd kunnen worden of instellingen kunnen wijzigen. De gebruiker moet eerst expliciet toestemming geven, maar dat vinden sommige mensen irritant. Volgens de Consumentenbond heeft 13 procent de functie, genaamd Gebruikersaccountbeheer, uitgeschakeld.

Dit scherm verschijnt soms als een app instellingen wil veranderen.

Microsoft, de maker van Windows, adviseert gebruikers zo veel mogelijk de meest recente versie van software te gebruiken en deze van de bijgeleverde beveiligingsupdates te voorzien. "De eerste en belangrijkste verdediging van je computer of tablet tegen hackers en virussen is actuele en bijgewerkte software."

Het softwarebedrijf zegt in een reactie dat computersystemen vaker "stilletjes" worden geïnfiltreerd. "De gebruiker heeft het in eerste instantie niet door, maar intussen wordt in bestanden gekeken, wordt meegekeken met internetbankieren of worden bestanden gegijzeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl