Drugsafval in een natuurgebied in Limburg
NOS Nieuws

OM eist anderhalf jaar cel voor dumpen drugsafval

Het OM eist bij de rechtbank in Den Bosch een onvoorwaardelijke celstraf van 18 maanden tegen twee mannen (31 en 34 jaar) die in 2013 waren betrapt bij het dumpen van drugsafval.

Het OM vindt hoge straffen op zijn plaats, omdat beide verdachten een "essentiële rol" hebben gespeeld in de grootschalige productie en handel van synthetische drugs. Daarnaast zadelden ze de grondeigenaar met hoge kosten op.

Politieblokkade

Het gebeurt zelden dat dumpers van drugsafval op heterdaad worden betrapt. In dit geval gebeurde dat in mei 2013 bij Valkenswaard, toen hun vrachtauto 's nachts bij het verlaten van bospad dicht bij de Belgische grens door surveillerende agenten werd gezien.

Toen de agenten de auto wilden onderzoeken, sloegen de twee op de vlucht. Ze reden België binnen, maar konden na terugkeer naar Nederland worden aangehouden bij een politieblokkade.

In de auto werden meerdere vaten met drugsafval gevonden en in de buurt van het bospad nog eens twee. De twee weigerden te zeggen wie hun opdracht voor het dumpen van het afval had gegeven.

Record

Vorig jaar werd in Noord-Brabant 192 keer een dumping van drugsafval geregistreerd. In 2013 waren dat er 150, in 2012 nog 75. Volgens de officier van justitie bedragen de kosten voor de grondeigenaren ongeveer 20.000 euro per keer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl