NOS Nieuws

Geen Haags geld voor 'muizenplaag-boeren'

Dijksma: ik heb geen zak met geld te bieden

Boeren die getroffen zijn door de muizenplaag krijgen van de overheid geen financiële steun voor de opgelopen schade. Dat zei staatssecretaris Dijksma tijdens een werkbezoek aan een boerenbedrijf in het Friese Follega, in de buurt van Lemmer.

"De boer waar we te gast zijn, heeft in al zijn emoties laten zien waar hij tegenaan loopt. Dat is voor zijn bedrijf een hele slag", zei Dijksma tijdens haar bezoek.

Noodzakelijk

De staatssecretaris van Economische Zaken kan de getroffen boeren geen acute oplossing bieden. "Ik heb geen zak met geld te bieden, maar ik kan wel meedenken en meehelpen aan oplossingen."

"Want het is echt noodzakelijk dat we met een plan van aanpak komen. Het gebied heeft eerder te maken gehad met een muizenplaag en destijds is er geen plan gemaakt."

Verzekering

Dijksma noemde als voorbeeld een nieuw op te zetten verzekering, waarmee boeren zich in de toekomst tegen eventuele schade kunnen verzekeren.

Veel boeren in het zuidwesten van Friesland zijn veel geld kwijt door de muizenplaag. Het ongedierte beschadigt grasland waardoor de melkveehouders in totaal voor miljoenen euro's aan voer moeten kopen. Ook het herstellen van de weilanden is een forse kostenpost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl