Nederlandse militairen op patrouille in Batal, niet ver van de stad Gao
NOS Nieuws

Protest bij VN-basis in Mali, doden gemeld

VN-militairen hebben traangasgranaten afgeschoten op demonstranten in Gao, in het noorden van Mali. Ook zijn waarschuwingsschoten gelost, zegt de VN. Getuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat er ook is geschoten op betogers. Een bron binnen het Malinese leger zegt dat er drie doden zijn.

Het protest was bij de VN-basis in de stad, waar ook Nederlanders zijn gestationeerd. Bij de protesten en de reactie van de VN waren naar verluidt geen Nederlandse militairen betrokken.

Een woordvoerder van de VN bevestigt dat er traangas is ingezet en dat er waarschuwingsschoten zijn gelost, maar volgens hem is er niet geschoten op betogers. Hij schat dat er enkele duizenden demonstranten waren. Zo'n duizend demonstranten gooiden met stenen en brandbommen.

De betogers zouden woedend zijn geweest vanwege plannen om een bufferzone in te stellen in het noorden. Een pro-regeringsmilitie zou de wapens dan moeten inleveren terwijl de Toearegs er minder door getroffen zouden worden.

Nederlandse aanval

Bij een beschieting van Nederlandse VN-militairen in de buurt van Gao kwamen vorige week zeven Toearegs om. De actie was volgens de VN een antwoord op beschietingen op blauwhelmen.

Vrijdag zei minister Hennis van Defensie dat het dreigingsniveau in en rond Gao is toegenomen, "van matig naar significant".

Nederlandse blauwhelmen zitten sinds mei in Mali om informatie te vergaren. Ook moeten ze de veiligheid en stabiliteit in het land herstellen en burgers beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl