Oekraïense militairen maken hun wapens klaar voor de strijd
NOS Nieuws

Kiev: militairen gedood bij offensief rebellen

Het offensief van pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne is nog steeds in volle gang.

Een woordvoerder van het regeringsleger zegt dat de rebellen in de afgelopen 24 uur meer dan honderd aanvallen hebben uitgevoerd. Daarbij sneuvelden negen militairen en raakten er 29 gewond.

De strijd is nu het hevigst bij de plaats Debaltseve, halverwege de weg van Donetsk naar Loegansk. Vanwege die positie tussen beide rebellenbolwerken is het een strategisch belangrijke stad, onder meer voor de bevoorrading. Momenteel heeft het regeringsleger het er voor het zeggen.

De stad Debaltseve ligt precies tussen Donetsk en Loegansk in en is daarom van strategisch belang voor de separatisten

Offensief

De strijd in Oost-Oekraïne is de afgelopen dagen flink opgelaaid. Rebellenleider Zachartsjenko kondigde vrijdag een nieuw offensief aan, hoewel er nog een bestand geldt.

Een dag later kwamen bij een raketaanval op de zuidelijke stad Marioepol 29 burgers om. Volgens de OVSE waren de raketten afgeschoten vanuit gebied dat onder controle staat van de separatisten.

Een hoge VN-diplomaat veroordeelde de aanval op Marioepol en zei dat het mogelijk gaat om een oorlogsmisdaad. "De daders moeten voor het gerecht komen", zei hij.

Nieuwe sancties?

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen donderdag bijeen in Brussel om de aanval op Marioepol te bespreken. Mogelijk zullen ze aan de Europese Commissie vragen om nieuwe sancties voor te bereiden tegen Rusland, dat de separatisten steunt.

De regeringsleiders zouden dan bij een eurotop half februari kunnen besluiten dat de strengere sancties van kracht worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl