In totaal werden er acht zaken onderzocht
NOS Nieuws

Ordina en OM overtraden de regels

Automatiseringsbedrijf Ordina en het Openbaar Ministerie hebben waarschijnlijk de regels overtreden bij het afsluiten van een contract in 2009. Tot die conclusie komt het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek na onderzoek.

Het programma Zembla onthulde vorig jaar september dat er tussen 2005 en 2010 bij Ordina was gefraudeerd bij aanbestedingsprocedures. Het bedrijf zou vertrouwelijke informatie van ambtenaren hebben gekregen en die voorkennis hebben gebruikt om orders binnen te slepen.

Naar aanleiding van de uitzending vroeg Ordina aan advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek om onderzoek te doen. Er werden acht zaken onder de loep genomen. Volgens het advocatenkantoor zijn er geen structurele onregelmatigheden aan het licht gekomen. Wel waren er bij het afsluiten van één contract "duidelijke aanwijzingen van een mogelijke onregelmatigheid".

Raamovereenkomst

Het gaat om een raamovereenkomst met het Openbaar Ministerie. Daarbij werd de prijsstelling van de offerte na de voorlopige gunning aan Ordina aangepast. Het contract werd uiteindelijk voor dat lagere bedrag afgesloten.

Volgens Ordina-topman Breedveld was er geen sprake van fraude, maar hij benadrukt dat het niet mag.

Opluchting

Bij beleggers zorgen de uitkomsten van het onderzoek voor opluchting, die omkoping met boetes als gevolg als een donkere bui boven de automatiseerder zagen hangen. Het aandeel Ordina noteert rond de middag 15 procent hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl