Een man ruimt de sneeuw op voor het gebouw van de NY Times
NOS Nieuws

De stad die nooit slaapt, is stil

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

Door correspondent Arjen van der Horst

Hoe ga je van punt A naar B in New York? Het is een vraag die vandaag vele New Yorkers bezighoudt nu een groot deel van de stad is stilgelegd met een zware sneeuwstorm in aantocht. Als het aan de autoriteiten ligt, komt er helemaal niemand op straat.

Een kleine trektocht door Manhattan maakt al veel duidelijk. Taxi? Vergeet het maar. Het verkeer, dat in New York al zo tergend traag is, komt maandag na de eerste sneeuwvlokken grotendeels tot stilstand.

Een ‘sms-bom’ komt vervolgens binnen van de gemeente: alle auto’s moeten van de weg af voor 11 uur maandagavond. Wie zich toch op de weg waagt, kan op zware boetes of zelfs een arrestatie rekenen. Auto’s die langs de kant van de weg blijven staan, worden weggesleept. De gemeente wil de wegen vrij houden voor de hulpdiensten en sneeuwschuivers.

Timelapse: New York wordt wit

De metro dan? Aan het einde van de middag gebeurt er iets merkwaardigs. Normaal zijn de metrostations in Manhattan bomvol tijdens de spits, maar nu loopt hooguit een handjevol reizigers op het perron. Veel New Yorkers hebben al vroeg aan de oproep van de gemeente gehoor gegeven om vroeg naar huis te gaan.

En zo begint de spits dit keer al om 2 uur 's middags. Geen wonder ook, want aan het begin van de avond wordt de ene na de andere metrolijn stilgelegd. In een stad waar je soms twee uur onderweg bent naar huis, is het dan zaak snel je werk af te ronden.

  • NOS / Arjen van der Horst
    Overdag zijn er nog wel auto's op de weg
  • NOS / Arjen van der Horst
    Maar als de avond invalt verdwijnen ook de taxi's van straat
  • AFP
    Ook de metro is uitgestorven
  • NOS / Arjen van der Horst
    De meeste winkeliers kiezen eieren voor hun geld en vertrekken ook huiswaarts

Al maakt de metro nog steeds herrie: de autoriteiten zijn druk bezig alle treinstellen op verschillende plekken in de tunnels te parkeren, zodat ze die in de loop van dinsdag weer kunnen inzetten als de sneeuw het toelaat.

New York is een stad die nooit slaapt, zeggen ze altijd. Maar vannacht slaapt 'ie toch echt. Times Square, normaal druk met toeristen, oogt verlaten. Hooguit enkele wandelaars slenteren over de besneeuwde straten. Dat is misschien wel het beste transportmiddel op een dag en nacht als deze: de benenwagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl