NOS Voetbal

'Er is geen kandidaat van de UEFA'

Infantino: UEFA heeft geen kandidaat

De UEFA weigert zijn steun uit te spreken voor een van de kandidaten in de voorzittersverkiezing van de FIFA. Ook Michael van Praag hoeft daar niet op te rekenen.

De KNVB-voorzitter maakte zijn kandidaatstelling bekend in de vergadering van het bestuur van de UEFA in Nyon. Daarna gaf secretaris-generaal Gianni Infantino een toelichting. "Natuurlijk hebben we erover gepraat en meneer Van Praag maakte zijn beslissing bekend. Er is geen kandidaat van de UEFA, omdat we geen stem hebben tijdens het FIFA-congres. Het zijn de nationale bonden die stemmen."

Andere confederaties hebben minder moeite met een stemadvies. Zo verklaarden de Afrikaanse, Aziatische en Oceanische federaties al dat ze achter zittend voorzitter Sepp Blatter staan.

Het is zeker goed voor het voetbal dat er meer dan een kandidaat is.

Gianni Infantino

"Op dit moment steunen we het feit dat Michael van Praag zich kandidaat stelt, we steunen het feit dat prins Ali zichzelf kandidaat stelt. Omdat ze ervoor kunnen zorgen dat onze debatten leiden tot iets concreets. En dat willen we graag bereiken op 29 mei", zo legt Infantino uit. "Het is zeker goed voor het voetbal dat er meer dan één kandidaat is."

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft eerder ook de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein aangemoedigd om het tegen Blatter op te nemen. De Fransman doet zelf niet mee aan de verkiezingsstrijd, zo besloot hij augustus vorig jaar.

Niersbach in bestuur FIFA

Wolfgang Niersbach heeft zich in dezelfde bestuursvergadering van de UEFA kandidaat gesteld voor een functie in het dagelijks bestuur van de FIFA. De 64-jarige Niersbach, die evenals Van Praag Blatter bij herhaling bekritiseerde, is naar voren geschoven als beoogd vervanger van Theo Zwanziger. Deze treedt tijdens het FIFA-congres eind mei in Zürich af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl