De steenrijke Nicos Vernicos
NOS Nieuws

'Ik moet de keus van het Griekse volk respecteren'

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

Ik bens niet bang, zegt de steenrijke Griek Nicos Vernicos. "Wij hebben hier al zo veel meegemaakt." De verkiezingsavond heeft hij thuis op de bank gevolgd, samen met een oud-minister van regeringspartij Nieuwe Democratie.

De klinkende overwinning van Syriza kwam voor hem niet als een schok. "Ik heb mij hier al weken op kunnen voorbereiden."

'Een politieke omwenteling in Griekenland'

Vernicos heeft wel degelijk reden om bezorgd te zijn. Hij is eigenaar van zo'n dertig zeeschepen en behoort daarmee tot de rijkste reders in Griekenland. Syriza wil de belasting voor de allerrijksten fors verhogen en het gunstige belastingregime voor reders aanpassen. Maar Vernicos denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen.

"In Frankrijk heeft president Hollande ook geprobeerd om de belasting voor de rijken op te trekken naar 75 procent. Dat is niet gelukt. Ik denk dat Syriza verstandig is en het niet gaat proberen. En de huidige belastingafspraken voor de reders zijn in de grondwet vastgelegd. De grondwet aanpassen kost 7 tot 10 jaar."

'Met mijn invloed kan ik Syriza helpen om het ondernemerschap te beschermen.

Nicos Vernicos

Vernicos vindt eigenlijk dat Syriza gelijk heeft. De bezuinigingen zijn veel te streng geweest voor Griekenland. Ook hij vindt het verschrikkelijk om zo veel armoede te zien. Hij is in gesprek met de bankenvereniging en de werkgeversorganisatie om Syriza te helpen om op het Europese pad te blijven. Zelf is hij voorzitter van de Internationale Kamer van Koophandel in Griekenland.

"Syriza heeft gewonnen. Ik moet de keus van de Grieken respecteren. Ik wil mijn invloed uitoefenen en de nieuwe regering helpen om de juiste keuzes te maken en het ondernemerschap te beschermen."

Bezuinigingsplannen

Voor de economische crisis in 2011 kwam de regering ook al met een fors bezuinigingsplan, om daarmee een lening te krijgen van de Europese Unie. Daarbij werd ook een verzoek gedaan naar de steenrijke rederijen, die samen zo'n twintig procent van de wereldwijde transportcapaciteit bezitten.

Een Griekse hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam kwam toen met het idee dat de rederijen tien procent van hun vermogen in de Griekse staat zouden moeten steken. Het land zou dan meteen uit de problemen zijn. Van deze plannen is weinig terechtgekomen, tot nu toe heeft de regering de rederijen nog niet durven aanpakken.

'Steenrijke Griekse families houden hand op de knip' (2011)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl