Armstrong: ik zou het waarschijnlijk weer doen
Net iets meer dan twee jaar geleden zat Lance Armstrong op de bank bij Oprah Winfrey. Wat hij daar vertelde, mag inmiddels als bekend worden verondersteld. Daarna ging het hard met Lance. De een na de andere sponsor zei hem vaarwel, de rechtszaken stapelden zich op en hij veranderde zijn levensstijl drastisch.
Voor het eerst sinds die 17de januari op de bank bij de biechtkoningin van de Amerikaanse televisie neemt Armstrong weer uitgebreid de tijd om een televisiezender te woord te staan. De BBC zendt donderdag een halfuur durend interview uit met de Texaan, maar publiceert nu alvast enkele frasen.
"Ik zou het zo weer doen"
Armstrong geeft eerlijk toe, dat als we nu in 1995 zouden leven, hij "waarschijnlijk weer doping zou gebruiken". Een tijd waarin doping, zo omschrijft Armstrong, gemeengoed was. "Maar als ik nu nog zou rijden, dan zou ik het niet doen."
De Texaan vertelt dat hij het rustiger aan is gaan doen. "Ik ben teruggeschakeld van 160 kilometer per uur naar 10. Maar ik wil wel weer terug naar 80, 90", geeft Armstrong met gevoel voor beeldspraak aan.
Hij denkt dat het punt waarop de wereld hem weer accepteert in het publieke leven dichterbij komt. Maar tegelijkertijd zegt hij dat dat zijn woord is en "dat mijn mening niet meer telt". "Ik wil niet meer in de hoek staan. Welk kind wil dat wel?", gaat Armstrong verder met beeldspraak.
Comeback-jaren waren clean
Alle mensen die Armstrong in zijn carrière heeft bedrogen en bedreigd komen uitgebreid ter sprake. En de voormalig zevenvoudig Tour-winnaar blijft herhalen dat hij de jaren van zijn comeback (2009 en 2010) clean heeft gereden.
Over één ding houdt Armstrong zijn kaken stijf op elkaar. Over de klokkenluiderszaak die oud-ploeggenoot Floyd Landis is begonnen en waarin de Amerikaanse overheid hem steunt. Die rechtszaak gaat over misbruik van overheidsgeld. US Postal, staatsbedrijf, sponsorde Armstrong en zijn ploeg jarenlang voor rond de 50 miljoen euro.
Miljoenen terugbetalen
Mochten Landis en de Amerikaanse overheid die zaak winnen, dan moet Armstrong een vergelijkbaar bedrag terugbetalen. En die klap zal bij The Boss vele malen harder aankomen dan vijf keer ja zeggen op de bank bij Oprah.