NOS NieuwsAangepast

Noodtoestand om verwachte sneeuwstorm VS

  • EPA
    Sneeuwruimen op Times Square in New York
  • EPA
    In New York wordt zout gestrooid
  • EPA
    Sneeuw op de Brooklyn Bridge in New York
  • EPA
    Een vrouw in Manhattan, nog voor de sneeuwstorm is losgebarsten

In verschillende Amerikaanse staten, waaronder New York, Massachusetts, en New Jersey is de noodtoestand uitgeroepen omdat er een hevige sneeuwstorm wordt verwacht. De gouverneur van New Jersey, Chris Christie, zegt dat mensen indien mogelijk thuis moeten blijven.

Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, waarschuwt ook voor de komende sneeuw. "Dit is een serieuze sneeuwstorm die je niet licht op moet vatten. Het is een kwestie van leven of dood."

Het hoogtepunt van de sneeuwstorm in het noordoosten wordt maandagavond lokale tijd (dinsdagochtend vroeg in Nederland) verwacht. De nationale weerdienst in de VS waarschuwt voor 30 tot 90 centimeter sneeuw. De eerste sneeuw is inmiddels al gevallen.

Ook de New Yorkse burgemeester De Blasio roept mensen op zich voor te bereiden op veel sneeuw. "Als je gaat werken vandaag, ga dan weer vroeg naar huis", twittert hij. "Gebruik waar mogelijk openbaar vervoer en blijf zo veel mogelijk van de weg."

Na 19.00 uur lokale tijd rijden er in New York wel minder metro's, en later op sommige trajecten rijden er helemaal geen meer.

De Blasio waarschuwt taxichauffeurs dat er scherp gelet wordt op prijzen. Het is verboden voor chauffeurs om meer te vragen dan normaal. Als klanten merken dat een chauffeur toch misbruik maakt van de situatie, moeten ze dat melden, zegt de burgemeester.

In de staat Connecticut is een algemeen reisverbod uitgevaardigd. Vanaf 21.00 uur lokale tijd mag daar niemand meer de weg op. Het openbaar vervoer stopt er een uur daarvoor al mee.

Meer dan 5000 vluchten van en naar luchthavens in het noordoosten van de Verenigde Staten zijn geannuleerd vanwege de verwachte sneeuw. United Airlines heeft alle vluchten van en naar Boston, New York en Philadelphia geschrapt, andere maatschappijen deden dat met een groot deel van de vluchten.

In Nederland heeft KLM twee retourvluchten naar New York geannuleerd. De luchtvaartmaatschappij weet nog niet of er ook morgen vluchten uitvallen.

Een flinke rij op een vliegveld in Boston waar vluchten zijn geannuleerd

Hevige sneeuwbuien

In verschillende steden zijn scholen en kantoren vandaag uit voorzorg dicht, zodat mensen niet de straat op hoeven. Ook morgen zijn veel instellingen gesloten. De theaters op Broadway in New York blijven vooralsnog gewoon open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl