Onderzoek bij het huis van Els Borst in maart 2014

Reconstructie: dagen rond dood Els Borst

Maandagavond 10 februari 2014 even na 18.00 uur werd het lichaam van Els Borst gevonden. In eerste instantie zei de politie: "Er zijn geen aanwijzingen die duiden op een misdrijf", maar daar kwam de politie later op terug. Het Openbaar Ministerie maakte vanmiddag bekend dat er een 38-jarige man is opgepakt die verdacht wordt van betrokkenheid.

Lees hieronder een reconstructie van de dagen rond de moord op Els Borst.

Zaterdag 8 februari 2014, 10.00 uur

Els Borst verschijnt op het congres van D66 in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ze is er ruim op tijd, tussen 10.00 uur en 10.30 uur, en zit op haar vaste plaats op de eerste rij. De 81-jarige Borst maakt op iedereen een fitte indruk en blijft in ieder geval tot na de afsluitende speech van partijleider Pechtold, die tot ongeveer 17.00 uur duurt. Daarna begint de borrel, die om ongeveer 19.30 uur wordt afgesloten. Borst moet tussen de toespraak van Pechtold en ruim voor het einde van de borrel naar huis zijn gegaan.

Zaterdagavond, Amsterdam CS

Doorgaans ging Borst met de trein naar het D66-congres, zo ook nu. Ze is met haar blauwe Renault Clio (76-RBF-7) naar station Bilthoven gereden, om daarna met de trein naar Amsterdam te reizen. Op de terugweg neemt ze zaterdag aan het eind van de dag de trein terug naar Bilthoven. Haar totale reistijd is vanaf Amsterdam Centraal ongeveer een uur, inclusief het laatste stukje met de auto naar huis.

Zaterdagavond, Bilthoven

De oud-minister woont in een villawijk in Bilthoven-Noord. Ze komt volgens de politie tussen 19.15 en 19.30 uur thuis, in het donker. Bij haar thuiskomst zet ze de auto in de garage, die aan haar huis is gebouwd. Wat er vanaf dat moment is gebeurd, is onduidelijk.

Zondag, onbereikbaar

Een vriendin van Borst probeert haar te bellen, maar de telefoon wordt niet opgenomen. Opvallender is dat Borst in de middag om 16.00 uur niet aanwezig is bij een huiskamerconcert in de buurt. Ze zou daarheen gaan, maar kwam dus niet en had ook niet afgebeld. Dat Borst niet te bereiken was, gebeurde vaker. Volgens haar vriendin is Borst geregeld druk bezig met werk voor de besturen en stichtingen waaraan ze is verbonden. Dus de vriendin trekt nog niet aan de bel.

Maandag, de vondst

Een andere vriendin krijgt ook al geen contact met Borst, terwijl ze zouden nordic walken in het bos. De vriendinnen nemen contact met elkaar op en besluiten aan het einde van de dag te kijken bij het huis van Borst. De garagedeur staat open. "Vanaf de weg had je wel kunnen zien dat er iets mis was", zegt de vrouw in de krant. In de garage vinden ze even na 18.00 uur het lichaam van de oud-minister. Ze ligt op de grond tussen haar auto en de garagedeur. Bronnen melden de NOS dat ze nog haar jas en schoenen aan heeft en haar handtas bij haar op de grond ligt. De deur naar haar huis is nog op slot.

Zaterdagavond, Bilthoven

De politie gaat ervan uit dat Els Borst al op 8 februari is gedood. Haar lichaam zou dus twee dagen in de garage hebben gelegen. De vraag is wat er in die garage is gebeurd? De politie houdt in dit soort onderzoeken rekening met verschillende scenario's.

Reconstructie van de dagen rond de dood van Els Borst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl