Een injectie met een reumamedicijn
NOS Nieuws

Behandeling reumapatiënten kan 50 miljoen goedkoper

Meer dan de helft van de patiënten met gewrichtsreuma kan toe met een lagere dosis of zelfs zonder dure biologische medicijnen. Uit een promotieonderzoek van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen blijkt dat er 50 tot 100 miljoen euro per jaar op medicijnen tegen reuma kan worden bespaard.

Jaarlijks wordt in Nederland voor 800 miljoen euro uitgegeven aan biologische medicijnen, medicijnen die uit levend materiaal gemaakt worden. Daarvan is 300 miljoen bestemd voor twee medicijnen tegen gewrichtsreuma die door de Sint Maartenskliniek zijn onderzocht. Het ging daarbij om de middelen adalimumab en etanercept.

Het onderzoek is uitgevoerd onder twee groepen van 59 en 121 reumapatiënten met weinig klachten die behandeld worden met biologische medicijnen. De groep met 59 patiënten behield tijdens het onderzoek de normale dosis en de 121 anderen kregen minder of uiteindelijk zelfs geen medicijnen.

Zelfde klachten, minder injecties

In de zogeheten afbouwgroep werden de injecties met medicijnen verlengd van om de twee weken naar om de drie weken. Als de patiënt geen toename van klachten kreeg werd opnieuw verder verlengd of zelfs gestopt met de medicijnen.

20 procent van de patiënten in de afbouwgroep bleek zonder de injecties met biologische medicijnen te kunnen. 43 procent kon met een lagere dosis verder. Bij de resterende 37 procent moest de dosis hetzelfde blijven.

Er is inmiddels een nieuw onderzoek gestart om te kijken of artsen en patiënten in heel Nederland ook de dosis willen verlagen. Uit de eerste resultaten zou blijken dat er inderdaad minder biologische medicijnen gebruikt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl