NOS Nieuws

Egyptische arts veroordeeld na besnijden meisje

Een Egyptische arts is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor doodslag op en het genitaal verminken van een 13-jarig meisje, dat na de ingreep overleed. Het is voor het eerst dat vrouwenbesnijdenis in Egypte wordt bestraft.

Sinds 2008 is het besnijden van vrouwen en meisjes verboden in Egypte, maar in de praktijk gebeurt het nog steeds veel. Zo'n 90 procent van de vrouwen in Egypte is besneden, zowel moslims als christenen.

Opgetogen

De arts, Raslan Fadl, voerde in 2013 een besnijdenis uit op een 13-jarig meisje. Ze stierf kort daarna. Een rechtbank sprak de arts in eerste instantie vrij, maar het gerechtshof komt nu tot een ander vonnis. De arts was niet bij de uitspraak aanwezig.

Het hof oordeelde daarnaast dat de praktijk van de arts een jaar moet sluiten. De vader van het meisje heeft drie maanden voorwaardelijke celstraf gekregen omdat hij zijn dochter liet besnijden.

Vrouwenrechtenorganisaties in Egypte reageren opgetogen op het vonnis. Ze hopen dat van deze uitspraak een afschrikwekkende werking uitgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl