NOS Nieuws

Some say The Stig was in Amsterdam

  • ANP
    De Big Stig arriveerde vanochtend in Amsterdam
  • ANP
    De vrachtwagen stopte even bij het Rijksmuseum
  • ANP
    De truck met de Big Stig hoort bij een promotietour van de BBC
  • ANP
    De 'echte' Stig is vaker in Nederland geweest. In 2013 was hij op het circuit van Zandvoort
  • ANP
    In 2009 voer hij een stukje over de Amsterdamse grachten
  • ANP
    The Stig was hier toen voor de promotie van Top Gear-liveshows in Nederland

The Stig, de legendarische anonieme coureur uit de BBC-autoshow Top Gear, heeft vanochtend een rondrit gemaakt door Amsterdam. Niet zelf, maar op een oplegger.

De BBC heeft voor een promotietour van de nieuwe zender BBC Brit een enorm beeld van The Stig gemaakt. Dat reist van de Top Gear-studio's in Engeland naar Warschau, waar het later deze week wordt opgesteld.

De 'Big Stig' is negen meter hoog en is volledig gemaakt van glasvezelversterkte kunststof. Drie beeldhouwers hebben er twee maanden aan gewerkt.

Rijksmuseum

De Big Stig kwam vanochtend aan in Amsterdam en maakte onder meer een rondje langs het Rijksmuseum. Aan het begin van de middag begon de coureur aan de etappe naar Berlijn, zo'n 650 kilometer verderop. Woensdag reist The Stig door naar de Poolse hoofdstad Warschau.

Polen is het eerste land waar BBC Brit in februari te zien is. De zender komt vooral met entertainmentprogramma's voor mannen en wordt volgens de BBC "de exclusieve thuisplek" van Top Gear. Ook komen er programma's over eten, wetenschap en het bedrijfsleven.

Wit racepak

The Stig is een van de boegbeelden van het succesvolle Top Gear. De coureur, die met testauto's zo snel mogelijk over een circuit rijdt, draagt altijd een wit racepak en een witte helm. Zijn vizier is dicht en hij praat niet. Wie The Stig is, blijft daardoor het best bewaarde geheim van de BBC.

De mythe rond The Stig wordt extra in stand gehouden door de mysterieuze aankondigingen van Top Gear-presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May. Die beginnen altijd met de woorden 'Some say...', gevolgd door een absurde anekdote.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl