Een Nederlands JSF-testtoestel op Eglin Air Force Base in Florida
NOS Nieuws

JSF volgend jaar even naar Nederland

Volgend jaar zomer is voor het eerst een JSF-gevechtsvliegtuig te zien en te horen in Nederland. Een van de twee Nederlandse testtoestellen wordt in juni 2016 getoond op de Luchtmachtdagen in Leeuwarden.

Het vliegtuig blijft dan een paar weken in Nederland, afhankelijk van hoelang ze voor de testvluchten in de VS gemist kunnen worden. Volgens minister Hennis van Defensie komt het toestel niet voor de show, maar wordt de tijd maximaal benut met testen en metingen.

De minister hoopt ook de bezwaren van omwonenden van de luchtbasis in Volkel weg te kunnen nemen. Zij maken zich zorgen, omdat de JSF meer geluid maakt dan de huidige F-16's. Uit Amerikaanse testen blijkt dat de JSF tijdens het overvliegen 110 tot 115 decibel geluid produceert, 6 tot 7 decibel meer dan de F-16.

Aanpassing

Voor de JSF op de Nederlandse luchtbases getoond kan worden, moeten wel de start- en landingsbanen in Leeuwarden en Volkel worden aangepast.

Nederland heeft twee testtoestellen gekocht bij fabrikant Lockheed Martin, waarmee in de Verenigde Staten proeven en metingen worden gedaan. Uiteindelijk schaft Nederland minimaal 37 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan. Die worden gestationeerd in Leeuwarden en Volkel vanaf respectievelijk 2019 en 2021.

Minister Hennis sprak vandaag tijdens een bijeenkomst met omwonenden van vliegbasis Volkel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl