NOS Nieuws

Tientallen Filipijnse commando's gedood na hinderlaag

Tientallen politieagenten gedood bij gevechten Filipijnen

Op de Filipijnen zijn ruim veertig politiecommando's gedood bij gevechten met moslimrebellen. Elf commando's raakten gewond.

De politie deed een inval in een dorp tijdens een klopjacht op twee internationaal gezochte terroristen, maar stuitte op een onverwacht groot aantal strijders van het Moro Islamic Liberation Front. De rebellen hadden vermoedelijk een hinderlaag gelegd in het dorp, dat vanwege de moerassige grond moeilijk te bereiken is.

Al-Qaida

Volgens de Filipijnse regering is een van de terroristen gedood tijdens de inval. De andere zou zijn gevlucht.

Beide mannen zouden bommen leveren aan milities die banden hebben met al-Qaida. Of er aan de kant van de rebellen nog meer slachtoffers zijn gevallen, is niet bekendgemaakt.

Mindanao

De politieactie vond plaats op het eiland Mindanao, dat de thuisbasis vormt van verschillende islamitische groeperingen. Die strijden al tientallen jaren voor een onafhankelijke staat in het zuiden van de Filipijnen.

Vorig jaar sloot het MILF, de grootste rebellenbeweging op het eiland, nog een overeenkomst met de Filipijnse regering. Dat akkoord had een einde aan het geweld moeten maken, maar komt door deze gevechten onder druk te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl