In het kamp in Suruç kunnen 35.000 mensen
NOS Nieuws

Turkije opent grootste vluchtelingenkamp

Turkije heeft in het zuidoosten van het land het grootste kamp voor Syrische vluchtelingen geopend. In het kamp in de grensstad Suruç kunnen 35.000 mensen worden gehuisvest.

Het kamp is bedoeld voor Syrische Koerden uit Kobani. De afgelopen maanden zijn zo'n 200.000 mensen de Syrische grensstad ontvlucht, waar Koerdische strijders verwikkeld zijn in gevechten met Islamitische Staat (IS).

Leegstaande gebouwen

Door de enorme toestroom van vluchtelingen uit Kobani is de druk op de lokale bevolking in de grensregio hoog. De Koerden wonen nu bijvoorbeeld nog in tenten in parken en leegstaande gebouwen.

Het nieuwe vluchtelingenkamp telt onder meer twee ziekenhuizen, een waterzuiveringsinstallatie en een school waar 10.000 kinderen onderwijs kunnen krijgen.

In totaal zijn inmiddels 1,7 miljoen Syriërs naar Turkije gevlucht. Een deel van hen, zo'n 265.000 mensen, wordt opgevangen in een van de ruim twintig vluchtelingenkampen die Turkije telt.

Syrische activisten en Koerdische functionarissen melden dat IS bijna helemaal is verdreven uit Kobani. Er zou alleen nog sporadisch worden gevochten aan de randen van de stad.

De Koerdische strijders in Kobani hebben vanuit de lucht hulp gekregen van de Amerikanen, die de afgelopen maanden stellingen van IS bombardeerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl