De bijeenkomst was een bont geheel met kleuren en vlaggen van zeven partijen
NOS Nieuws

'We gaan de regering Bouterse verpletteren'

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Zeven politieke partijen in Suriname gaan samen proberen om president Bouterse te verslaan bij de verkiezingen in mei. Dit weekend presenteerde het nieuwe politieke blok zich op een grote bijeenkomst in Paramaribo.

Het was een bont geheel: 8000 tot 10.000 mensen kwamen erop af met T-shirts, petten en vlaggen in de kleuren van de zeven oppositiepartijen. Het oranje van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) overheerst.

Verder zijn er de kleuren van Pertjajah Luhur (PL), de Nationale Partij Suriname (NPS), de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), de Democratische Alliantie (DA’91) en Kerukunan Tulodo Prenatan Inggil (KTPI). De zeven gaven elkaar mei vorig jaar het 'jawoord'.

Rommeltje

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi opent de avond met het bekendmaken van de naam van de alliantie: V7. De V staat volgens hem onder andere voor Volk, Verjonging, Vooruitgang, Voorwaarts, Vernieuwing, Verbetering, Veiligheid en Vrede. "Maar vooral voor Victory", roept Santokhi. "Want wij gaan deze regering verpletteren!" De band speelt intussen 'V7, voor een beter leven'.

De voorzitters op het podium en het publiek deinen mee op de muziek en maken het victory-teken. De boodschap in alle toespraken is duidelijk: de regering Bouterse heeft er een rommeltje van gemaakt en wordt op 25 mei door het Surinaamse volk weggestemd.

  • Harmen Boerboom / NOS
  • Harmen Boerboom / NOS
  • Harmen Boerboom / NOS

"Wij zijn getrakteerd op geldontwaarding, verhoging van de accijns op autobrandstof en verder op corruptie en ingrijpen in een rechtsproces door aanname van de Amnestiewet", zegt Winston Jessurun van DA'91. V7 zal volgens hem de normen en waarden in Suriname herstellen. "Want in de politiek hebben wij geen gangsters nodig."

Zijn collega Celsius Waterberg van de BEP noemt Bouterse een "nep-president" omdat hij veel beloftes niet heeft waargemaakt. Parlementariër Noreen Cheung, die vorige week nog in de fractie van Bouterses NDP zat, klimt op podium van de oppositie en doet een emotionele oproep aan de jonge kiezers. "Denk goed na! Red Suriname!"

Dictator

Het gaat er op de Surinaamse verkiezingspodia vaak hard aan toe. Nadat de oppositie Bouterse en zijn regering recentelijk beschuldigde van corruptie, reageerde het staatshoofd furieus. "Als het gaat over corruptie, dan kan ik de halve VHP laten opsluiten", zei de president.

Santokhi reageerde daar tijdens de V7 massameeting weer op. "Meneer de president, u bepaalt helemaal niet of iemand wordt opgesloten. Dit is een rechtsstaat en daarin beslist de procureur-generaal of er iemand vervolgd wordt of niet. Who the hell are you? U denkt dat u nog steeds de dictator bent die tijdens het militaire regime onschuldige mensen opsloot."

Stelen

Ook in het publiek klinkt kritiek van corruptie en vriendjespolitiek op de regering Bouterse. "Alle projecten worden uitbesteed aan vriendjes en altijd blijft er heel veel geld aan de strijkstok hangen", zegt een jongen in oranje kleding. Of een V7 regering het eerlijk zou doen? "Ze zullen ook wel stelen, maar niet zoveel als deze regering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl