Het vernieuwde filiaal in Leiden

Eis van V&D 'ongebruikelijk'

V&D doet alles om de kosten te drukken. Vorige week verlaagde het bedrijf eenzijdig de salarissen met 5,8 procent, nu wordt de verhuurders van de winkelpanden het mes op de keel gezet. V&D wil een huurvrije periode van vier maanden, zo werd vanochtend bekend. "Ongebruikelijk", zegt Krijn Taconis van CBRE, een makelaar en adviesbureau voor commercieel vastgoed.

"In Nederland spreken partijen een huurcontract met elkaar af, met een bepaalde prijs en een bepaalde termijn. Normaal gesproken houden beide partijen elkaar daar aan. Ik heb in mijn carrière ook nooit het tegendeel meegemaakt. Dat iemand zei: ik betaal nu wat meer huur, want het gaat hartstikke goed."

Is dit een dreigement aan de verhuurders?

"Er zit natuurlijk enige druk achter, want huurders en verhuurders hebben elkaar nodig. Maar die druk kan per vastgoedeigenaar en locatie verschillen. De eigenaar van het V&D-pand in de Kalverstraat in Amsterdam hoeft zich minder zorgen te maken over een eventuele nieuwe huurder dan de eigenaar van het filiaal in Veenendaal."

In de brief aan de vastgoedeigenaren is ook sprake van een lagere 'omzethuur'. Wat is dat?

"Omzethuur is in de Europese detailhandel heel gebruikelijk, maar in Nederland veel minder. Het betekent dat je een vast percentage van je omzet aan de verhuurder doet toekomen. (V&D wil de omzethuur verlagen tot 7 procent; nu is de huur nog 10 procent van de omzet, red.) In Nederland hanteren we vaak vaste huurprijzen. Dat is ook een gevolg van onze huurwetgeving voor winkels."

Is V&D de wanhoop nabij?

"Dat is te veel gezegd, maar het is waar dat V&D al lang in zwaar weer verkeert en dat het roer om moet. V&D heeft 63 vestigingen. Het verschil tussen het vernieuwde V&D-warenhuis in Leiden en een filiaal waar al lang niets aan is gedaan, is te groot geworden. V&D moet weer een logisch geheel worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl