NOS Nieuws

Brussel wacht op nieuwe Griekse regering

De verkiezingswinst in Griekenland van de linkse partij Syriza heeft nog niet geleid tot reacties van de EU. Brussel wacht tot in Athene de nieuwe regering is gevormd, zegt correspondent Gwen ter Horst. "Dan is duidelijk wie in Griekenland de gesprekspartners zullen zijn."

Voorlopig zullen de Europese instellingen zich beperken tot commentaren als "de kiezer heeft gesproken" en "we hopen op een constructieve samenwerking met de nieuwe regering", zegt Ter Horst.

Maar in de wandelgangen hoort onze correspondent een ander geluid, namelijk dat Syriza "kiezersbedrog" heeft gepleegd met de belofte dat het afgelopen is met bezuinigingen en met controles door de buitenlandse geldschieters.

Lening

Ter Horst: "Griekenland is nog steeds afhankelijk van financiële hulp van de eurozone. Het land kan nog niet op eigen benen staan."

Over vijf weken is er weer een moment waarop Athene moet aantonen dat het zich aan de afspraken houdt. Alleen als dat zo is, krijgt Griekenland het volgende deel van de toegezegde lening. "Syriza-leider Tsipras heeft het mis als hij denkt dat hij de afspraken aan zijn laars kan lappen."

Ook op de langere termijn zal Griekenland nog lang afhankelijk zijn van zijn financiële donoren, het IMF, de ECB en de Europese belastingbetaler. "Maar die zullen alleen doorgaan met de hulp als de Grieken blijven meewerken om hun huishoudboekje op orde te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl