NOS Nieuws

Obama bezoekt verregende militaire parade India

President Obama bezoekt militaire parade in India

De Amerikaanse president Obama heeft in India de jaarlijkse militaire parade bezocht. De parade is een onderdeel van de Dag van de Republiek, die vandaag in heel India gevierd wordt.

In de hoofdstad New Delhi trokken allerlei militaire voertuigen in een lange optocht door de straten. Er vlogen gevechtshelikopters boven de stad en een kanon vuurde saluutschoten af.

Ondanks de stromende regen trok het evenement duizenden toeschouwers. Die moesten zich aan strikte veiligheidsmaatregelen houden. Zo mocht er niet worden gefilmd met telefoons of andere elektronische apparaten. Ook aanstekers waren streng verboden.

Grondwet

Het was voor het eerst dat een Amerikaanse president te gast was op de Dag van de Republiek. India herdenkt vandaag de invoering van de grondwet in 1950, waardoor India een onafhankelijke federale republiek werd. Daarvoor was India een Britse kolonie.

Obama kwam gisteren aan in India voor een driedaags bezoek. Op de eerste dag had hij een ontmoeting met premier Modi. Ze spraken onder meer af dat de VS de komende jaren fors gaat investeren in de ontwikkeling van nucleaire energie in India.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl