Yara van Kerkhof op kop tijdens de 1000 meter op het EK in Dordrecht
NOS Nieuws

Dynamisch shorttracken is booming

Spectaculair, kort, snel, met flair en durf: dat is shorttrack-schaatsen. De sport is booming. Het aantal shorttrackers ligt nu op 1300 en als het aan schaatsbond KNSB ligt, zijn dat er in 2020 meer dan 2000.

Hoe moet je zo'n groei bereiken? Door je pijlen te richten op de jeugd. Veel jonge schaatsers kiezen nog, bijna automatisch, voor het langebaanschaatsen, maar dat zal snel veranderen, is de verwachting.

Tijdens het EK Shorttrack afgelopen weekend in Dordrecht, zaten duizenden scholieren op de tribune. "In aanloop naar dit evenement hebben zo'n 15.000 scholieren in deze regio eerst een clinic shorttrack gehad, en heel veel van die jongeren kijken nu hier naar dit spektakel", zegt Cees Juffermans, toernooi-directeur en voormalig shorttracker.

Ze reageren enthousiast. "Toppers als Jorien ter Mors, eerst succesvol shorttracker, daarna ook Olympisch kampioen bij het langebaanschaatsen, en Sjinkie Knegt komen positief in het nieuws met hun prestaties. Jongeren horen van hun succes, en dat trekt aan als een magneet. Dat zie je ook aan alle aandacht in de media."

Rendabel

Maar behalve dat succes, is shorttracken ook economisch eerder haalbaar dan langebaanschaatsen. "Een shorttrack-baan is sneller rendabel te maken dan een grote 400 meter-ijsbaan. Shorttracken is gewoon eerder levensvatbaar, zonder subsidie."

Overigens valt het Juffermans dan wel weer tegen dat de nationale shorttrack-ploeg nog geen mooie hoofdsponsor heeft gevonden. Maar dat is volgens hem een kwestie van tijd: "Als je het spektakel in Dordrecht ziet, moet dat toch snel lukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl