Keepers Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer hielden beiden hun doel schoon
NOS Voetbal

Cruijff mist Klassieker, Van Hanegem mist spits

Ondanks dat Johan Cruijff de Klassieker niet heeft gezien, is hij toch geschrokken van Ajax. Cruijff is op vakantie in Afrika waar hij verstoken bleef van beelden van Ajax-Feyenoord, zo laat hij weten in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. Op basis van de statistieken geeft hij toch zijn oordeel.

"Het lijkt alsof het een uitwedstrijd is geweest. Normaal ben ik niet zo onder de indruk van statistieken. Maar als ik zie hoe vaak er door Ajax op doel is geschoten, hoeveel corners er zijn geweest en hoeveel balbezit de ploeg had, dan schrik ik toch een beetje", zegt Cruijff.

Met Lex Immers en Colin Kazim-Richards komt Feyenoord niet verder.

Willem van Hanegem

"Waarom geen spitsje gekocht?"

Willem van Hanegem heeft de Klassieker wel gezien. In zijn column in het AD is hij kritisch, op zowel Feyenoord als Ajax. "Waarom heeft Feyenoord afgelopen zomer geen spitsje gekocht?", vraag Van Hanegem zich af. "Met een aardige spits erbij was Feyenoord dit seizoen kampioen geworden. Er wordt structureel te weinig gescoord. Met Lex Immers en Colin Kazim-Richards komt de ploeg niet verder."

Op het spel van Ajax heeft 'De Kromme' ook het nodige aan te merken. "In zo'n wedstrijd mag je Ajax de maat nemen. Hoe ver geraakt Ajax nu onder De Boer, wie wordt er beter? Er is er één die met kop en schouders boven de rest uitsteekt en dat is Davy Klaassen. Helaas zat hij gisteren op de tribune, je mist hem gelijk. Het Ajax van nu holt hard achteruit, het staat niet eens stil, het wordt minder."

Het voetbal ziet er niet meer uit en de resultaten zijn vaak dramatisch.

Johan Cruijff over de Afrika Cup

Afrika Cup

Geen Ajax-Feyenoord dus voor Cruijff, maar hij wordt naar eigen zeggen wel overstelpt met de Afrika Cup. "Dat toernooi is er niet echt leuker op geworden. Zo'n beetje alle wedstrijden eindigen in 0-0 of 1-1. De spontaniteit is verdwenen, voetballers die veel improviseren zijn vervangen door profs die voor het resultaat gaan."

Volgens Cruijff komt dat door de invloed van veel Europese bondscoaches en Afrikaanse spelers die in Europa voetballen. "In wedstrijden waar het om gaat, wordt gekozen voor voorzichtigheid. Het voetbal ziet er niet meer uit en de resultaten zijn vaak dramatisch. Jammer dat het zo is gelopen", aldus Cruijff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl