NOS Nieuws

Nederlander neergeschoten in Panama

  • Nationale Politie
    Sjaak B.
  • ANP
    Rechtbanktekening uit 2009, met rechts Sjaak B.

In Panama is een Nederlander neergeschoten. Hij werd in een restaurant door een nog onbekende schutter in het hoofd geschoten.

De schietpartij was zaterdagmiddag. Het slachtoffer werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is de man in leven. De politie in Panama had aanvankelijk aan de NOS gemeld dat de man was overleden.

De schutter en zijn helper konden ontkomen.

Liquidatieproces

De kranten in Panama schrijven dat de neergeschoten man een 44-jarige 'Jacob' is. De politie in Panama wil dat niet bevestigen.

Bronnen melden aan de NOS dat het gaat om de 44-jarige Sjaak B., die eigenlijk Jacob heet. Hij is een van de verdachten in het liquidatieproces Passage.

B. leverde volgens het Openbaar Ministerie de wapens waarmee verschillende liquidaties in de Amsterdamse onderwereld zouden zijn gepleegd. De rechtbank veroordeelde hem tot 3,5 jaar cel wegens wapenhandel.

Hij zou de tweede verdachte in het liquidatieproces zijn op wie een aanslag is gepleegd in korte tijd. De dag voor Kerst werd een andere verdachte in het liquidatieproces ook al het slachtoffer van een moordaanslag.

Ali Akgün werd in Istanbul van dichtbij beschoten toen hij in zijn auto voor een verkeerslicht stond. Hij overleefde de aanslag niet. Het liquidatieproces loopt nu in hoger beroep.

Wapenhandelaar

Sjaak B. heeft een lang strafblad. In 1995 werd hij veroordeeld tot acht jaar cel voor een moord een jaar eerder. Hij vuurde toen na een ruzie in Badhoevedorp een aantal kogels in een café af. Een man kwam daarbij om het leven en een ander raakte zwaargewond.

Na zijn vrijlating bouwde B. een reputatie op als wapenhandelaar. Wapens die in 2003 in een villa in Vinkeveen werden gevonden, waren volgens het OM van B.

Volgens bronnen is B. in Panama in verband met de liquidatie van een andere Nederlander, de 27-jarige Khalid Jafaar. Die werd op 27 december doodgeschoten in Panama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl