Javier Balboa scoorde vanuit een penalty
NOS Voetbal

Equatoriaal-Guinea naar laatste acht Afrika Cup

Congo-Brazzaville en Equatoriaal-Guinea hebben zich als eerste landen verzekerd van een plek in de kwartfinales van de Afrika Cup. Congo-Brazzaville was met 2-1 te sterk voor Burkina Faso, Equatoriaal-Guinea boekte ten koste van Gabon zijn eerste zege van het toernooi in eigen land: 2-0.

Eerder werd er door het gastland twee keer gelijkgespeeld, maar ditmaal werd de overwinning wel over de streep getrokken. Javier Balboa maakte in Bata vanuit een penalty het eerste doelpunt van de wedstrijd. Iban Salvador Edu verdubbelde de score en bepaalde daarmee tevens de eindstand.

Het kleine land aan de westkust van Afrika zou in eerste instantie helemaal niet meedoen aan het toernooi, omdat het in de voorronde was gediskwalificeerd vanwege het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler. Toen Equatoriaal-Guinea zich in november echter aanbood als plaatsvervangende organisator na het afhaken van Marokko, mocht het alsnog aantreden.

Burkina Faso uitgeschakeld

Congo-Brazzaville schaarde zich als groepswinnaar bij de laatste acht. Thievy Bifouma leek zijn land naar een nipte 1-0 zege op Burkino Faso te loodsen. Aristide Bancé maakte vlak voor tijd 1-1, maar Fabrice N'Guessi Ondama bezorgde Congo-Brazzaville alsnog de overwinning.

Door de nederlaag is Burkina Faso uitgeschakeld. Op de vorige editie van de Afrika Cup, gehouden in 2013, werd het land nog tweede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl