NOS Nieuws

Zilveren Camera voor MH17-foto's Pierre Crom

  • Pierre Crom
    Resten van het toestel van vlucht MH17 in Oekraïne
  • Pierre Crom/Zilveren Camera
  • Pierre Crom/Zilveren Camera
    Beeld uit zijn serie over de ramp met de MH17
  • Pierre Crom/Zilveren Camera
  • Pierre Crom/Zilveren Camera
  • Pierre Crom/Zilveren Camera
  • Pierre Crom/Zilveren Camera
  • Pierre Crom/Zilveren Camera

De Zilveren Camera 2014 is gewonnen door fotograaf Pierre Crom voor een serie foto's van de ramp met de MH17. Dat heeft de organisatie van de verkiezing bekendgemaakt in het Fotomuseum in Den Haag.

Crom, die voor persbureau ANP en NRC Handelsblad werkt, was op 17 juli vorig jaar in Donetsk. Nadat hij had gehoord dat er een vliegtuig was neergestort, ging hij zo snel mogelijk naar het gebied waar de wrakstukken waren terechtgekomen: bij Grabovo.

Daar zag hij brandende wrakstukken en lichamen van passagiers of bemanningsleden. "Ik wist meteen: hier zijn geen overlevenden", schreef hij in zijn dagboek in NRC Handelsblad. Hij maakte een reeks foto's en keerde eind oktober terug, toen de bergingsmissie de laatste brokstukken naar Nederland liet overbrengen.

Winnaar Pierre Crom
De beste serie nieuwsfoto's van 2014 is gemaakt door fotograaf Pierre Crom

Volgens de jury heeft bij de keuze voor Crom meegespeeld dat hij als eerste een van de grootste nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar heeft vastgelegd. Maar de kwaliteit van de foto's blijft voorop staan, zei juryvoorzitter Arno Haijtema.

Daar komt bij dat Crom niet toevallig in Oekraïne was. Hij had er begin 2014 bewust voor gekozen om het conflict tussen de regering in Kiev en de Russische separatisten in het oosten van het land vast te leggen.

Meer MH17

Ook de prijs in de categorie Binnenland was voor foto's over de MH17-ramp. Hij ging naar Defensiefotograaf Hille Hillinga, die de aankomst van de transportvliegtuigen op Vliegbasis Eindhoven met resten van slachtoffers vastlegde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl