NOS Schaatsen

Christie pakt toch nog EK-goud

EK shorttrack 2015: superfinale 3.000 meter vrouwen

Elise Christie is er toch nog in geslaagd om de Europese titel te veroveren. In de superfinale over 3.000 meter werd zij tweede achter de Poolse Patrycja Maliszewska. Belangrijker was dat ze Sofia Prosvirnova (zesde) voor bleef.

Na de 1.000 meter, eerder op de dag, moest ze haar leidende positie die ze had na de eerste dag afstaan aan Prosvirnova. Ze was in de halve finale gediskwalificeerd en kon zodoende geen punten pakken in de finale. In de superfinale slaagde ze erin om meer punten te pakken dan haar Russische concurrente.

Christie eindigde op 89 punten in het algemeen klassement, tien meer dan Prosvirnova. Maliszewska pakte de bronzen medaille. De beste Nederlandse was Lara van Ruijven, die vijfde werd in de superfinale. Ze vond zichzelf terug op de achtste plaats in het eindklassement.

Eindelijk succes

Christie (24) greep de afgelopen jaren telkens naast de hoofdprijs: ze won één keer brons en twee keer zilver op de EK en brons en zilver op de WK.

In Sotsji werd ze op de 500, 1.000 én 1.500 meter gediskwalificeerd. In Dordrecht dreigde het opnieuw mis te gaan toen ze na zeges op de 500 en de 1.500 meter opnieuw gediskwalificeerd werd, na een duw tegen Arianna Fontana in de halve finales van de 1.000 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl