Vrijwilligers lezen in Herinneringscentrum Kamp Westerbork alle namen op van Nederlanders die in WOII in vernietigingskampen van de Duitsers stierven
NOS Nieuws

Af en toe even inschakelen op Westerbork

  • Rob Trip

    Presentator

  • Rob Trip

    Presentator

Voor NOS Online schrijft presentator Rob Trip af en toe over het nieuws en de NOS.

In een tijd waarin bijna alles snel gaat – wat vanochtend nieuws was, ligt vanavond in de prullenbak – is er een live-stream waar iets bijzonders mee aan de hand is. Een live-stream, een wonder der techniek. Op je iPhone, je computer rechtstreeks verbinding hebben met een plek waar iets gebeurt.

Heel erg handig als de televisie het om wat voor reden ook af laat weten. Een persconferentie met het allerlaatste nieuws. De aankomst van de hoofdrolspelers van een spannend nieuwsverhaal. Je zit er bovenop en je bent de eerste die het weet.

Niet snel, juist langzaam

Mijn favoriete live-stream van de afgelopen dagen komt uit Westerbork. En hij is het tegenovergestelde van wat hierboven staat. Hij is niet snel, maar juist heel langzaam. Hij is afgelopen donderdag begonnen en hij gaat nog even duren. Vanuit kamp Westerbork worden alle namen, een voor een, genoemd. Van alle 102.000 Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland werden gedeporteerd en vermoord tijdens de Holocaust.

Iedere keer even nadenken, even stil zijn.

Rob Trip

102.000 keer een voornaam, een achternaam en een leeftijd. Natuurlijk zit ik niet dag en nacht achter mijn computer. Maar iedere keer als het kan, op mijn werk of thuis, ga ik toch naar Westerbork. Om te horen waar ze zijn, bij welke naam. En iedere keer weer probeer ik even na te denken, stil te zijn. Dinsdagmiddag zijn ze allemaal genoemd.

Zoveel is dat dus, 102.000 mensen, als je ze allemaal een voor een noemt: van donderdagavond tot dinsdagmiddag. Ononderbroken.

En dan begint op dinsdagmiddag (op televisie) de Auschwitzherdenking vanuit Polen. Auschwitz, 70 jaar geleden door de Russen bevrijd. Een herdenking waarvan we nu al weten, dat zelfs die niet zal ontkomen aan politiek gekissebis. Poetin zal ontbreken, da's eigenlijk onvoorstelbaar.

De uitzending op dinsdagmiddag gaat uren duren, dat is bijzonder bij televisie. Dus we hebben alle tijd om dit soort dingen te bespreken. Maar gelukkig ook om na te denken en stil te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl