De rij bij een stembureau
NOS Nieuws

Feeststemming in Griekenland ondanks loodzware keuze

In Athene heerst op verkiezingsdag een bijna feestelijke sfeer, zegt verslaggever Eva Wiessing. "Grieken zijn gewend om te stemmen. Ze beschouwen het als een burgerplicht. Het is zondag en dus gaan ze met de hele familie. Veel mensen staan rustig op straat met elkaar te praten."

De Grieken kiezen vandaag een nieuw parlement. Na vijf jaar zijn ze de bezuinigingen behoorlijk beu, aldus VRT-correspondent Bruno Tersago. "Ze moeten kiezen tussen een partij die zegt dat het tijd is dat de bezuinigingen stoppen en een partij die zegt dat de bezuinigingen nog even door moeten gaan, omdat het land anders uit de eurozone wordt gegooid."

Syriza in het voordeel

De peilingen geven het voordeel aan de linkse partij Syriza. Vanochtend trof Tersago bij een stembureau een meerderheid die voor Syriza zou gaan kiezen. Of Syriza daadwerkelijk een meerderheid haalt in het parlement is de vraag. Het wordt nog spannend tussen Syriza en de regeringspartij Nieuwe Democratie.

Officiële opkomstcijfers en prognoses waren aan het begin van de middag nog niet bekend.

Voor het eerst in de geschiedenis maakt een linkse partij kans om de absolute meerderheid te halen in het Griekse parlement.

Verslaggever Eva Wiessing

Syriza wekt in elk geval groot enthousiasme op, vertelt Wiessing. Her en der in het land zouden zelfs 'verkiezingsfiles' zijn ontstaan. "Voor de Grieken is het heel normaal om naar het platteland te rijden en te stemmen waar je staat ingeschreven. Er vinden op verkiezingsdagen complete volksverhuizingen plaats."

Wiessing heeft een broer en zus ontmoet die vanuit Groot-Brittannië naar Athene zijn gevlogen om hun stem uit te brengen. Hun tante uit Canada heeft haar vakantie naar Griekenland vervroegd vanwege de verkiezingen. Wiessing: "Ze zijn opgetogen, omdat voor het eerst in de geschiedenis een linkse partij kans maakt om de absolute meerderheid in het parlement te halen. Er is hoop op verandering."

Hoop maar ook angst

Maar er is niet alleen hoop, vervolgt Wiessing. "Het is niet duidelijk wat er gaat gebeuren als Syriza wint. Er is ook angst dat de economie dan weer in elkaar zakt."

De stembureaus sluiten om 18.00 uur. Dan is ook de eerste exitpoll. De eerste betrouwbare voorspelling komt rond middernacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl