DNB-president Klaas Knot
NOS Nieuws

Knot: ik was tegen de miljardeninjectie

De president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot heeft voor het eerst openlijk gezegd dat hij tegen de nieuwe steunoperatie (ruim 1100 miljard euro) was van de Europese Centrale Bank.

In het tv-programma Buitenhof bevestigde hij dat hij tegen de uitzonderlijke steunmaatregelen was, zoals eerder al door media gemeld.

'Niet overtuigd'

Knot zei dat hij niet overtuigd is van de noodzaak en de effectiviteit van de miljardenoperatie. Knot wees daarbij naar voorbeelden in de VS en andere landen. "Als je al van mening bent dat het daar heeft gewerkt, is dat vermeende succes niet zomaar te projecteren op de eurozone", zei Knot.

Knot bestempelde de nieuwe maatregelen van de ECB als een paardenmiddel. Hij had liever gezien dat verder was gezocht naar de oorzaak van de lage inflatie. De DNB-president zei dat de zorgen over deflatie niet acuut genoeg zijn om nu al in te grijpen.

Verder noemde hij de daling van de olieprijs een cadeautje, net als de goedkopere euro. Knot verwacht dat beide zaken de economie goed zullen doen en dat er ruimte komt voor belastingmeevallers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl