Chelsea-spelers Oscar en Didier Drogba buigen het hoofd na een goal van Bradford City
NOS Voetbal

'Nederlaag Chelsea is de grootste FA Cup-shock ooit'

"The greatest competition in the world". Zo wordt het toernooi om de FA Cup steevast omschreven in de Engelse media. Het nationale bekertoernooi dankt die bijnaam niet alleen om de historie die teruggaat tot de negentiende eeuw of de finale die traditioneel op het heilige gras van Wembley wordt gespeeld. Het zijn vooral de verrassingen die de FA Cup maken tot wat het is. Ook dit weekend was het weer raak.

Zaterdag was een historische dag in de recente geschiedenis van het bekertoernooi. Regerend landskampioen Manchester City ging in eigen huis met 2-0 onderuit tegen Middlesbrough, de nummer twee uit de Championship.

Tottenham Hotspur verloor door een blunderende doelman Michel Vorm thuis van Leicester City, de hekkensluiter in de Premier League. Ook Ronald Koeman ging met Southampton, de trotse nummer drie van Engeland, thuis onderuit tegen laagvlieger Crystal Palace (3-2).

Dit is de schoonheid van de FA Cup. Maar ik wil geen deel uitmaken van die schoonheid. Ik wil winnen.

Chelsea-coach Jose Mourinho

Maar dé sensatie van de dag was de uitschakeling van Chelsea door Bradford City, de nummer zes van League One. Zeker de manier waarop was ongekend.

Vooraf pochte Chelsea-coach Jose Mourinho nog dat elke nederlaag van een Premier League-club tegen een tegenstander uit een lagere divisie als schandalig betiteld moest worden. In eigen huis kwam Chelsea in de eerste helft dan ook eenvoudig op een 2-0 voorsprong. Maar in de tweede helft draaide Bradford City het duel volledig om.

De manier waarop de comeback van de derdedivisionist vorm kreeg, zegt veel over de veranderingen in het Engelse voetbal. Kick-and-rush bestaat niet meer. Bradford City combineerde en scoorde, de ene nog fraaier dan de andere.

Aan het einde van de rit was Stamford Bridge met stomheid geslagen. Twee-vier stond er op het scorebord. Nooit eerder verloor Chelsea onder Mourinho in eigen huis met zulke cijfers.

Mourinho en Pellegrini na FA Cup-blamages

Na afloop toonde Chelsea-coach Mourinho zich een waardig verliezer. Hij bezocht zelfs de kleedkamer van de euforische tegenstander om ze te feliciteren. Toch leek Mourinho voor de camera's nog niet bekomen van de schok.

"Wat er gebeurd is? Dit is voetbal", hakkelde de Portugees. "Ik denk dat dit de schoonheid van het voetbal is. Een veel beter team kan verliezen, dat is in andere sporten een heel stuk moeilijker. Zeker in Engeland en helemaal in de FA Cup."

Mourinho zou Mourinho echter niet zijn als hij de nederlaag niet een eigen draai zou geven. "Ik heb mijn werk goed gedaan. In de rust heb ik aangegeven wat er zou gebeuren. Dit gebeurt heel vaak in Engeland, maar nooit bij mij. Dit is de eerste keer dat dit mij overkomt in al die jaren Engels voetbal. Wij moeten ons diep schamen."

Robbie Fowler, oud-spits van Liverpool en Real Madrid, was bij de BBC duidelijk over de prestatie van Bradford City. "Dit is de grootste sensatie ooit in de FA Cup." De overgrote meerderheid van de kijkers was het met hem eens.

Zelfs Mourinho erkende schoorvoetend: "Dit is de schoonheid van de FA Cup. Maar ik wil geen deel uitmaken van die schoonheid. Ik wil winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl