Filippo Inzaghi, trainer van het geplaagde AC Milan
NOS Voetbal

Opnieuw verkeert AC Milan in crisis

Geen geld voor grote aankopen en een clubleiding die liever kiest voor clubiconen op de bank in plaats van ervaren trainers. Zie hier de ingrediënten voor de nieuwe crisis van AC Milan.

De Italiaanse topclub speelt dit seizoen al geen Europees voetbal. Gezien de huidige prestaties zal dat komend seizoen opnieuw niet gebeuren: de ploeg staat na de nederlaag van gisteravond bij Lazio Roma (3-1) op de tiende plaats.

Donderspeech

Clubeigenaar Silvio Berlusconi bracht afgelopen week een bezoek aan het befaamde trainingscentrum Milanello. De nederlaag in San Siro tegen het laaggeklasseerde Atalanta was voor de voormalig politicus aanleiding om de selectie toe te spreken. Hij deed dat in niet misverstane bewoordingen.

"Ik snap dat het andere tijden zijn dan toen we gewoon van Barcelona wonnen, maar het is onacceptabel van ploegen te verliezen waar de spelers vijfmaal minder verdienen dan bij ons.”

Strafkamp

Maar de donderspeech miste zijn uitwerking. Milan kwam zaterdagavond in Rome nog wel op voorsprong, maar verloor uiteindelijk kansloos in het Olympisch Stadion. Dit keer koos de clubleiding niet voor een verbale uitbrander. Vice-president Adriano Galliani stuurde de selectie voor straf rechtstreeks terug naar Milanello.

Optelsom

Berlusconi en Galliani krijgen de rekening gepresenteerd voor hun slechte beleid van de afgelopen jaren. Het tweetal moet het doen zonder hun voormalige rechterhand, Ariedo Braida. Hij was de stille kracht achter het succes van de Milanese club sinds 1986.

Zijn vakmanschap en internationale contacten brachten AC Milan decennialang aan de wereldtop. Maar na de veelbesproken komst van Berlusconi's dochter, Barbara, trok Braida zijn conclusies: hij vertrok in december 2013.

Trainers

Het vertrek van Braida is terug te zien in het technisch beleid van de club. Eerst trok Milan in januari 2014 Clarence Seedorf aan als trainer. De clubicoon werd als de verlosser op een schild San Siro binnengedragen. Maar zonder enige ervaring ging Seedorf ten onder. Milan eindigde op de achtste plaats en Seedorf werd snoeihard op straat gezet, ondanks een contract tot medio 2016.

Naar buiten toe werd de keuze voor een onervaren trainer als een vergissing gepresenteerd. Maar vrijwel direct presenteerden Berlusconi en Galliani doodleuk Filipo Inzaghi, een andere clubicoon met geen enkele trainerservaring op het hoogste niveau, als opvolger. De topspits van weleer was bij Milan trainer van de jeugdploeg.

Tiende plaats

Sinds half december heeft AC Milan niet meer gewonnen. Er werd verloren van onder meer Sassuolo en Atalanta. Europees voetbal staat weer op de tocht. De enige kans op betere toekomst lijkt vanuit het Midden-Oosten te komen.

De familie Berlusconi is hard op zoek naar investeerders nu de (politieke) crisis de club hard raakt. Er wordt gehoopt op zo'n 200 miljoen euro. Geld voor de broodnodige versterkingen.

Hopelijk heeft de clubleiding tegen die tijd gekozen voor een ervaren trainer. De gelauwerde succescoach Arrigo Sacchi bedankte deze week voor de eer: "Ik heb daar de kracht niet meer voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl