Ajax-Feyenoord: vijf uitschieters in de Arena

Uitschieters Ajax-Feyenoord in de Arena

De eeuwige rivalen Ajax en Feyenoord vochten tot dusver achttien competitieduels uit in de Arena. Vijf uitschieters op een rijtje.

26 oktober 1997: Ajax-Feyenoord 4-0

De tweede Klassieker in de één jaar oude Arena is de laatste met Frank de Boer in de Ajax-gelederen. De huidige trainer van de Amsterdammers komt niet op het scoreformulier terecht, maar zijn broer Ronald, met wie hij halverwege het seizoen 1998/1999 naar Barcelona zal vertrekken wel. Hij bepaalt eindstand op 4-0, nadat eerder Jari Litmanen, Shota Arveladze en Dani de gasten al op de knieën hebben gekregen.

Ajax wordt dat seizoen afgetekend kampioen. Nummer twee PSV volgt op zeventien punten achterstand. Feyenoord, dat als vierde eindigt, moet zelfs een gat van 28 punten dulden.

2 mei 1999: Ajax-Feyenoord 6-0

In de jaargang 1998/1999 boekt Ajax z'n grootste overwinning in de Arena op de rivaal uit Rotterdam-Zuid tot dusver. Na de 1-0 ruststand betekenen de treffers van Wamberto en Gerald Sibon in de eerste vijf minuten na de pauze de nekslag voor Feyenoord.

Leuk is anders natuurlijk, maar de forse nederlaag deert de ploeg van trainer Leo Beenhakker nauwelijks. Een week eerder is immers de landstitel binnengehaald, nog altijd de laatste tot op heden. Ajax sluit het seizoen af als nummer zes in de eredivisie achter Feyenoord, Willem II, PSV, Vitesse en Roda JC met een achterstand van 23 punten op de kampioen.

13 mei 2001: Ajax-Feyenoord 3-4

Drie keer scoren in de Klassieker is slechts voor weinigen weggelegd, maar Ajacied Shota Arveladze heeft dat wapenfeit op zijn palmares staan. Genoeg voor de overwinning is het in deze confrontatie echter niet, zelfs een punt zit er niet in.

Halverwege de tweede helft zet Feyenoord dankzij Leonardo, David Connolly en Jon Dahl Tomasson in twaalf minuten tijd een 2-1 achterstand om in een 4-2 voorsprong.

Verstrekkende consequenties voor het competitieverloop heeft de uitslag niet, daar PSV er met kop en schouders bovenuit steekt.

Dirk Kuijt heeft Feyenoord op 0-2 gebracht tegen Ajax

28 augustus 2005: Ajax-Feyenoord 1-2

Bijna tien jaar geleden is het alweer dat Feyenoord voor het laatst in Amsterdam wint. De Rotterdammers hebben op dat moment de beschikking over de gevreesde 'K2': het aanvalsduo Salomon Kalou/Dirk Kuijt. Beiden weten één keer het doel te vinden in de Arena, telkens op aangeven van de ander.

Sindsdien is Feyenoord er slechts één keer in geslaagd een nederlaag te voorkomen in de Arena. In oktober 2011 eindigt het duel in 1-1.

Overigens zijn Ajax noch Feyenoord bij machte een rol van betekenis te spelen in het seizoen 2005/2006. PSV wordt kampioen, ruim voor AZ, Feyenoord en Ajax.

Ajacied Luis Suarez en Feyenoorder Giovanni van Bronckhorst in 2009 in de Arena

1 november 2009: Ajax-Feyenoord 5-1

Ajax beleeft in het seizoen 2009/2010 een uiterst productief jaar. Niet minder dan 106 goals maken de Amsterdammers. Vijf daarvan krijgen de fans voorgeschoteld in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Het duurt in dat duel lang voordat de doelpuntenmachine op gang komt, maar met treffers kort voor rust (Demy de Zeeuw) en kort daarna (Urby Emanuelson) wordt de basis voor een ruime zege gelegd. Al helpt het wel dat Ajax de hele tweede helft een man meer op het veld heeft staan na de rode kaart voor Feyenoorder Stefan Babovic.

De doelpuntenregen ten spijt moet Ajax het kampioenschap laten aan FC Twente, dat weliswaar op 43 treffers minder uitkomt, maar aan het einde van de rit wel één punt meer achter de naam heeft staan.