NOS Sport

Derde etappe Ocean Race nadert spannend slot

Poortman: het wordt heel spannend

De derde etappe van de Volvo Ocean Race is in de beslissende fase beland en de verschillen zijn minimaal. Op weg naar de Chinese badplaats Sanya ligt Dongfeng al weken een straatlengte voor op de rest, maar daarachter is het razend spannend.

Zo'n 40 zeemijlen achter de Chinese boot vechten Abu Dhabi Ocean Racing, Mapfre, Brunel en Alvimedica om de tweede plaats. ''Kortom, het wordt spannend'', kijkt Gerd-Jan Poortman vooruit naar de laatste dagen.

Licht weer

Poortman behoort bij Team Brunel tot de belangrijke krachten op het voordek. Nu de finish binnen enkele dagen gepasseerd zal worden, weet hij dat de beslissende fase is aangebroken.

''De Chinese boot ligt ruim voor ons. Die doet het goed vanaf de start en gaat al de hele etappe aan de leiding. Het wordt voor ons nog een moeilijke dobber daar nog bij te komen. Er zit veel snelheid in die boot'', zegt Poortman.

Het verschil tussen de nummer twee (Abu Dhabi) en vijf (Team Alvimedica) bedraagt zaterdagavond slechts 6 zeemijlen. De bemanning van de Brunel, vierde, heeft de concurrentie steeds in zicht.

"Er kan natuurlijk nog een hoop gebeuren. We zijn 21 dagen onderweg en dan is het ongelofelijk dat we na zoveel mijlen zeilen zo dicht bij elkaar liggen. Vooral onder moeilijke omstandigheden en licht weer", meent Poortman.

Wolkje

Omdat de achtervolgers van de Dongfeng zo dicht bij elkaar liggen, kan elke tegenslag fataal zijn. Poortman: "We hebben net een wolkje over ons heen gehad. Die heeft ons wat geklierd. We kregen te maken met een kleine draai van de wind. Team Alvimedica had er wat voordeel van, kon wat hoger aan de wolk varen. Ten opzichte van die boot hebben we wat ingeleverd. Als je het over kleine verschillen hebt, kan zoiets bepalend zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl