Sjinkie Knegt
NOS Schaatsen

Knegt: en nu moet ik alert blijven

De Nederlandse shorttrackers hebben op de eerste finaledag van de EK in Dordrecht het thuispubliek veel moois geboden. Beide relayploegen plaatsten zich voor de finale, maar vooral de koppositie van Sjinkie Knegt werd luid bejubeld.

Met een voorsprong van dertien punten op favoriet Viktor An gaat Knegt zondag de slotdag in. "Het is me vandaag allemaal prima afgegaan. Ik heb gewoon een goede uitslag nu en moet alert blijven", zegt hij.

Knegt wil minder laten zien

Knegt won knap de 1.500 meter en werd tweede op de 500 meter, achter An. Zondag volgen de 1.000 meter en de 3.000 meter. Knegt weet dat de concurrentie hem in de smiezen houdt.

"Ik denk dat ik vandaag op de dag te veel van mezelf heb laten zien", vertelt Knegt. "Op de 500 meter wisten ze dat ze allemaal waarschijnlijk op topsnelheid geklopt zouden worden, dus gooiden ze het over een andere boeg. An begon rustig vanaf de kop en dan is het toch allemaal lastig inhalen."

An won de 500 meter en maakte daarmee iets van zijn achterstand op Knegt goed. "Of An daar een tik uitdeelt? Dat weet ik niet", gaat Knegt verder. "Ik denk dat ik nog akelig dichtbij kom en dat de Russen dat niet hadden verwacht. Ze gokten op één en twee en dat lukt ze dan toch mooi niet."

De strijd tussen Knegt en An wordt zondag vanaf 14.00 uur vervolgd.

Van Ruijven hoopt op medaille

Ook Lara van Ruijven viel op met een finaleplaats op de 1.500 meter. Daarin werd ze vierde. "Het ging boven verwachting goed", stelt de Nederlands kampioene. "Dat heeft met vertrouwen te maken nu je tussen veel toppers kan rijden. Ik heb het maximale eruit gehaald.

Van Ruijven hoopt zondag op de 1.000 meter ook de A-finale te halen ("en dan is een medaille ook in zicht...") én goud te pakken op de aflossing. "Het zal wel lastig worden, want de Russen zijn met een heel sterk team. En wij missen Jorien ter Mors."

Kolkend publiek

De Nederlandse shorttrackers genieten van het publiek in Dordrecht. "Het zit helemaal vol en die keiharde muziek pompt je lekker op", zegt Van Ruijven. "Geweldig om hier te rijden", stelt Freek van der Wart. "Kolkend publiek. Elke inhaalactie wordt bekroond met een staande ovatie. Echt gaaf."

Daan Breeuwsma ging er zelfs harder van schaatsen. "Dit is toch waanzinnig? Daar doe je het voor. Het geeft me een extra zetje."

Van der Wart liep de finale van de 1.500 meter mis en werd vierde op de 500 meter en Breeuwsma werd derde op de 1.500 meter. En samen haalden ze met Knegt en Itzhak de Laat de finale van de relay.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl