Roman Kreuziger in de Ronde van Oman in februari 2014
NOS Wielrennen

'Kreuzigers leugendetectortest is pure frustratie'

De Tsjechische wielrenner Roman Kreuziger doet er alles aan om zichzelf vrij te pleiten van dopinggebruik. De voormalige winnaar van de Amstel Gold Race heeft nu naar eigen zeggen met goed gevolg een leugendetectortest ondergaan.

Kreuziger beantwoordde in Praag onder toeziend oog van de onafhankelijke Britse expert Terry Mullins drie vragen over zijn vermeende dopinggebruik: "Heb je ooit doping gebruikt? Heb je ooit een bloedtransfusie ondergaan om je prestaties te verbeteren? Heb je ooit epo gebruikt?"

De renner gaf op alle vragen een ontkennend antwoord, zonder dat de leugendetector daarbij verdachte emoties registreerde.

"Sommigen zullen zeggen dat dit oud nieuws is. Maar voor mij was de test belangrijk. Ik heb niets te verbergen en ik doe er alles aan wat in mijn vermogen ligt om mijn naam te zuiveren."

Voor mij was de test belangrijk. Ik heb niets te verbergen en ik doe er alles aan in mijn vermogen om mijn naam te zuiveren

Roman Kreuziger
De van doping verdachte Roman Kreuziger onderwierp zichzelf aan een test met de leugendetector

"Dit is een actie die voortkomt uit persoonlijke frustratie", zegt wielerverslaggever Han Kock. "Opmerkelijk is het zeker. Maar of dit de weg is die we op moeten, betwijfel ik."

Sinds sporters geschorst kunnen worden op basis van schommelingen in bloedwaarden, bestaat er twijfel over de vraag of deze methode juridisch standhoudt. Tien dagen geleden zorgde schaatster Claudia Pechstein al voor opschudding toen haar aanvechting van de schorsing op basis van afwijkende bloedwaarden door de civiele rechtbank van München ontvankelijk werd verklaard.

"Het probleem is dat er geen duidelijkheid is in de jurisprudentie in dit soort dopinggevallen", vindt Kock. "Blijkbaar is het bloedpaspoort juridisch niet waterdicht. En dus zullen sporters zich ook steeds vaker publiekelijk vrij willen pleiten. Feit is dat we op geen enkele manier kunnen controleren of de leugentest van Kreuziger volgens de regels is gegaan. Wat gaan we hierna doen? Gaat straks iemand een pistool op zijn hoofd zetten en zeggen: als je me niet gelooft, schiet ik?"

Gaat straks iemand een pistool op zijn hoofd zetten en zeggen: als je me niet gelooft, schiet ik?

Wielerverslaggever Han Kock

Website

Kreuziger heeft een speciale website opgericht om aan te tonen dat hij geen verboden middelen heeft gebruikt. Hij publiceerde ook al zijn biologisch paspoort.

De Tsjech werd kort voor de Tour de France in 2014 door zijn ploeg Tinkoff-Saxo op non-actief gesteld, vanwege afwijkende bloedwaarden in de jaren 2011 en 2012.

De internationale wielerunie (UCI) heeft Kreuziger voorlopig geschorst en wil hem een schorsing opleggen van twee tot vier jaar, plus een boete van 770.000 euro. Zijn zaak ligt nu bij het internationaal sporttribunaal (CAS) in Lausanne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl