Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie
NOS Nieuws

Rutte verdedigt delegatie naar Saudi-Arabië

Premier Rutte verdedigt de Nederlandse aanwezigheid met koning Willem-Alexander en minister Koenders bij het rouwbeklag voor de overleden Saudische koning Abdullah, zaterdag in Riyad. Vanuit de Tweede Kamer is er forse kritiek op de 'zware delegatie'.

Volgens de premier onderhouden Nederland en Saudi-Arabië "brede betrekkingen" en daarbij hoort het om "op passende wijze" de laatste eer te bewijzen aan de koning, zoals zaterdag gebeurt.

Via de Rijksvoorlichtingsdienst liet de premier weten: "Door de relatie te onderhouden wordt ook de mogelijkheid geboden samen te werken en soms lastige gesprekken te voeren, zoals in de strijd tegen IS en het voeren van een mensenrechtendialoog. Ook landen als België, Frankrijk en de VS kiezen ervoor om zich op het hoogste niveau te laten vertegenwoordigen."

Begrip bij Amnesty

Eerder vandaag sprak een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zich in soortgelijke bewoordingen uit over de situatie.

De woordvoerder kan zich het bezoek voorstellen, maar hoopt wel dat ze de gelegenheid zullen aangrijpen om met de Saudische regering te praten over de mensenrechten.

Kritiek uit de Kamer

GroenLinks en SP vinden de hoge afvaardiging ongepast en willen dinsdag tijdens het Vragenuurtje premier Rutte aan de tand voelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl