Sneeuwschuivers op de provinciale weg
NOS Nieuws

'Het had fout kunnen aflopen'

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever

Door verslaggever Martijn van der Zande

Bij bergingsbedrijf Van Amerongen in Arnhem zijn ze vanmorgen maar iets eerder begonnen dan normaal. Dat bleek niet onterecht. De telefoon in de meldkamer rinkelt vaak. Er zijn pechgevallen langs de kant van de weg, maar ook veel ongelukken. Vaak zijn het eenzijdige glijpartijen, soms met blikschade, soms zonder.

Met Huub gaan we naar een melding van een aanhangwagen die midden op de weg staat. Het blijkt een flinke marktkraam te zijn die de weg blokkeert. Aan beide kanten van de wagen staan inmiddels lijnbussen te wachten, ze kunnen er niet langs.

Het is een weg die omhoog loopt en spekglad is. Toch is het de marktkooplui inmiddels gelukt om de aanhanger los te koppelen van de auto. Er liggen houtblokken bij de wielen, zodat de aanhanger niet verder gaat schuiven. "Het had fout af kunnen lopen", zegt Huub. Met behulp van een lier met daaraan zo'n 20 meter spanband weet hij de aanhanger veilig aan de kant van de weg te krijgen.

Een auto raakte van de weg op de A348

Terug in de bergingswagen krijgen we meteen een nieuwe melding. Op de A348 is een auto van de snelweg geschoven, die zou onderaan het talud in een sloot liggen. Eenmaal daar aangekomen bleek dat laatste gelukkig niet het geval en de onfortuinlijke automobilist maakte zich ook niet zo heel veel zorgen. "Als hij weer boven is, is het kwestie van starten en wegwezen", zei hij.

Huub gaat weer met een lier in de weer in binnen een paar minuten staat de auto weer op de snelweg. Achterstevoren, dat wel. Daar is de politie niet zo blij mee, want nu moet de wagen op de snelweg keren en dat is natuurlijk gevaarlijk. Maar het gaat goed. Zodra de gegevens voor de verzekering zijn uitgewisseld, gaat Huub weer op pad, op weg naar een volgende klus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl