Delphine Boel vorig jaar bij de rechtbank in Brussel. Zij wil aantonen dat zij een dochter is van koning Albert
NOS Nieuws

Onwettige koningskinderen worden schaars

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

De Spaanse ex-koning Juan Carlos en de Belgische ex-koning Albert II worden belaagd door vrouwen die zeggen hun onwettige kinderen te zijn. Dat willen ze bewijzen via gerechtelijke procedures met een DNA-test.

Zo weet de Belgische Ingrid Sartiau (47) zeker dat Juan Carlos, toen nog koning, haar heeft verwekt. Net als de Belgische Delphine Boël (46) die wil aantonen dat zij een dochter is van koning Albert.

Door het aftreden van Albert in 2013 en Juan Carlos in 2014 verloren de koningen hun onschendbaarheid en kunnen rechters zich nu buigen over de delicate eisen van beide vrouwen.

Burgermeisjes

Het zijn verlate echo’s uit een monarchaal verleden. Toen waren gearrangeerde huwelijken en buitenechtelijke koningskinderen eerder regel dan uitzondering.

Tegenwoordig is er bij koninklijke huwelijken veelal liefde in het spel. Aspirant-koningen en koninginnen zijn vrijer geworden in hun partnerkeuze, zelfs burgerjongens en -meisjes komen door de ballotage. En koninklijke echtscheidingen zijn niet langer taboe.

Scheve schaats

Buitenechtelijke avonturen die tot zwangerschappen leiden zijn ook minder vanzelfsprekend door het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

Daarbij komt dat mensen die voortdurend bewaakt en begluurd worden niet zo gemakkelijk een scheve schaats kunnen rijden. Om al die redenen worden onwettige koningskinderen schaars.

Kijk naar het plafond en denk aan Engeland.

Satirici uit Britse hofkringen

Dat lijkt een trendbreuk. Bij vorstelijke huwelijken in vroegere dagen ging het om het behalen van geopolitieke voordelen en het verwekken van een troonopvolger. Liefde of genegenheid waren mooi meegenomen, maar geen vereiste.

Troonpretendenten die tegen heug en meug moesten trouwen, dienden zich omwille van land en dynastie maar te schikken in hun lot. Satirici verwoordden dit zo: 'de vlag erover en gaan voor het vaderland.' Uit Britse hofkringen zou deze vrouwelijke variant stammen: 'kijk naar het plafond en denk aan Engeland.'

Oranjebastaarden

Als compensatie voor dit soort dwanghuwelijken werd er officieus niet moeilijk gedaan over huwelijkstrouw. Het gevolg: een stoet onwettige koningskinderen. Soms werden die, al dan niet discreet, financieel ondersteund, maar vaker werden ze aan hun lot overgelaten. De Oranjes lieten zich op dit punt niet onbetuigd.

Alle eerdere Nederlandse koningen (Willem I, Willem II en Willem III) en de twee prinsen-gemaal (Hendrik en Bernhard) hadden meerdere onwettige kinderen. Hanno de Iongh stelde het naslagwerk Oranjebastaarden samen van de buitenechtelijke kinderen van het Oranjehuis. Het boek is al aan zijn vierde druk toe.

Van alle Nederlandse koningsparen zijn het huidige koningspaar en het koppel Beatrix-Claus de enigen die nooit in verband zijn gebracht met huwelijksontrouw en buitenechtelijke kinderen. Trendbreuk of toeval?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl