Daniel Negari, eigenaar van de extensie .xyz
NOS Nieuws

Ondernemer hoopt te verdienen aan .frl

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

Sinds 2012 zijn er wereldwijd ondernemers die rijk hopen te worden met een internet-extensie. Zij hebben onder meer de extenties .xyz, .frl en .ninja geregistreerd.

De markt voor internet-extensies is in 2012 opengegaan. De gelukkigste ondernemer is tot nu toe Daniel Negari, een Amerikaanse twintiger, die voor 185.000 dollar de extensie .xyz kocht. Bij hem kunnen particulieren en bedrijven een domeinnaam kopen.

Inmiddels zijn meer dan 770.000 domeinnamen vastgelegd die eindigen op .xyz. Klanten betalen jaarlijks ruim 10 euro voor hun domeinnaam.

Piet Paulusma

In Nederland probeert ondernemer Henri de Jong succes te behalen met .amsterdam en .frl. Die laatste, bedoeld voor Friezen, komt als eerste op gang als de registratie op 2 februari voor iedereen opent.

"We gaan voor de 100.000 domeinnamen in twee jaar", zegt De Jong. "We hebben honderd pioniers die hun site van .nl naar .frl hebben overgezet, waaronder de provincie Friesland en Piet Paulusma."

Politie

Het lijkt erop dat het daar in Nederland voorlopig bij blijft, want voor andere regio's zijn geen nieuwe extensies aangevraagd.

Sommige Nederlandse bedrijven, zoals KPN en Philips, proberen hun naam als domeinextensie vast te leggen. Ook heeft de Nederlandse politie de extentie .politie aangevraagd.

Populairste nieuwe extensies

extensiegeregistreerde domeinnamen
1..xyz772.675
2..网址 354.418
3..club169.493
4..berlin155.931
5..wang113.089

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl