NOS NieuwsAangepast

Ongelukken door gladheid

  • Twitter - Juanita van Bon
    De A2 richting Schiphol

In grote delen van het hele land is nog sprake van winterweer en kan het door ijzel erg glad zijn. Er zijn tientallen ongelukken gebeurd door de gladheid en er komen nog steeds meldingen binnen.

In de westelijke helft van het land wordt het minder glad, doordat de buien naar het oosten trekken en de temperatuur snel stijgt. Ook is het zout beter ingereden nu er meer verkeer op de weg is.

Het KNMI heeft inmiddels de waarschuwing voor extreem weer in de kustprovincies ingetrokken, daar geldt nu code geel in plaats van oranje. In de rest van het land kan het nog enkele uren verraderlijk glad blijven.

Vooral blikschade

Op verschillende snelwegen zijn aanrijdingen geweest, bij de meeste ongelukken is alleen sprake van blikschade. Zo schaarde op de A9 bij Haarlem een vrachtwagen door de gladheid. Er zijn veel eenzijdige ongevallen waarbij de vangrail wordt geraakt.

De site van de ANWB meldde om 08.30 uur meer dan 1000 kilometer file, maar in werkelijkheid zijn er geen files. Volgens de ANWB rijden mensen door de gladheid heel langzaam en registreren de verkeerssystemen dat onterecht als file.

Niet ingereden

Rijkswaterstaat heeft op grote schaal strooiwagens de weg op gestuurd. Weggebruikers wordt geadviseerd om erg voorzichtig te zijn. Op veel snelwegen is de aanbevolen snelheid 50 km/u.

Rijkswaterstaat blijft strooien zolang het glad is.

Buurlanden

Ook in België en Duitsland wordt rekening gehouden met spekgladde wegen en verkeersoverlast. In België geldt vanwege de grote kans op ijzel ook 'code oranje', voor erg gevaarlijk weer.

In Duitsland bereidt onder meer de luchthaven van Frankfurt zich voor op overlast. In de stad en de omgeving wordt ijzel en een paar centimeter sneeuw verwacht. Reizigers moeten rekenen op uitval van vluchten en vertraging, zegt het vliegveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl