Elizabeth en Abdullah
NOS Nieuws

Abdullahs dood maakt Elizabeth oudste vorst

De dood van de 90-jarige koning Abdullah van Saudi-Arabië maakt de Britse koningin tot de oudste vorst ter wereld. Elizabeth is 88 en maakt geen aanstalten af te treden. Na Elizabeth is de koning van Maleisië met 87 jaar de oudste.

Op verzoek van Buckingham Palace en in lijn met het protocol werd op Britse overheidsgebouwen de vlag halfstok gehangen vanwege het overlijden van Abdullah. Dat leidde tot protest van mensenrechtenactivisten en een aantal Britse politici. Die vinden dat de koning te weinig heeft gedaan om de mensenrechtensituatie in zijn land te verbeteren.

Belediging

De Conservatieve parlementariër en schrijfster Louise Mensch noemde het vlagvertoon voor de koning een belediging voor elke vrouw in het Verenigd Koninkrijk.

Abdullah was in 2007 voor een staatsbezoek in Londen. Hij logeerde toen bij de koningin op Buckingham Palace. Ook toen waren er protesten tegen de ontvangst van de Saudische vorst.

Premier Cameron en prins Charles gaan maandag naar een herdenkingsdienst voor de Saudische koning in Riyad. Of er een Nederlandse delegatie naar de dienst gaat, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl